Buđenje Fruške gore – više od 30 kulturnih projekata Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 11. 2018. 20:32:03

U okvuru projekta „Buđenje Fruške gore“ biće realizovano više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, više od 300 kulturnih radnika sa više od 40 nevladinih organizacija, rekla je pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

prolece-priroda-vreme-tanjug

„Projekat „Buđenje Fruške gore“ jeste i biće jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021“, koja između ostalog ima za cilj promovisanje kulturnih sadržaja, razvoj infrastrukture i još mnogo toga, kako bi na najbolji mogući način oživeli potencijal Fruške gore“, rekla je Milošević na konferenciji za novinare u Vrdniku, saopštila je Pokrajinska vlada.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, podsetio je da u godini zaštite kulturnog nasleđa, ovaj prostor, koji se nalazi u području „Vrdničke kule” sam nametnuo, kao i blizina Vrdnika, kao mesta obeleženog industrijskim nasleđem.

– Planiramo da u jednom od narednih projekata Vrdnik bude značajna kulturna stanica – naveo je Milenković i dodao da će do kraja ove godine na čuvenoj zgradi vrdničke Kasine biti postavljen hologram sa fotografijama fruškogorskih manastira, kao i brojni drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Nakon konferencije za medije, usledio je program za najmlađe. Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveo je simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk” Sergeja Prokofjeva.

Orkestru se na sceni u ulozi naratora pridružio i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke.

Koncert se, inače, izvodio pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, kao jedan od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu” sredstvima opredeljenim iz budžeta Vojvodine za 2017. godinu.

S obzirom da ustanove kulture, poput Vojvođanskog simfonijskog orkestra, igraju presudnu ulogu u približavanju kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva široj publici, po rečima predstavnika Fondacije „Novi Sad 2021” izlazi izvan „zone komfora” i vrednosti savremenog stvaralaštva približava najmlađoj publici organizacijom ovog nesvakidašnjeg koncerta na neobičnom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana