Brnabić:Srbija prednjači po broju ugovora Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 27. 11. 2017. 16:22:08

Modernizacja pruge Beograd-Budimpešta jedan je od najvažnijih projekata inicijative 16+1, odnosno saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i istakla da to pokazuje da je naša zemlja ključna u globalnoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“.Antić: Srbija opet dominantna na samitu 16 plus 1.Brnabić: EU ne koči prugu do Budimpešte, biće sve OK

Budimpesta, 27. novembra 2017 - Premijerka Srbije Ana Brnabic, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic, gradonacelnik Beograda Sinisa Mali daju izjave medijima na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istocne Evrope (CEE) u Budimpesti. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

 

„Kao i što smo u vezi sa Železarom dobili tu dve male pobede. Prvo da nije bila prisutna državna pomoć i da nismo uključeni u damping cene. I Srbija i Železara su jedine koje nisu bile uključene. Ono što je jednako i što će se uspostaviti i u ovom slučaju – da je tada EK u potpunosti pohvalila Srbiju i Vladu Srbije.

Brnabić je, nakon šestog Samita premijera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, rekla da su za Srbiju važna četiri dogovora – izvoz goveđjeg mesa za Kinu, Koridor 11 deonica Preljina – Požega, toplodalekovod Obrenovac-Beograd i tretman otpadnih voda za Beograd.

„Jedan od najvažnijh projekata u okviru ove inicijative je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta. O tome su pričali kineski i mađarski premijer. Ovo je prvi projekat prekoragnične saradnje između tri zemlje, Mađarske, zemlje članice EU, Srbije kandidata za članstvo u Uniji, i Kine. Ovo je projekat koji postaje simbol za saradnju Inicijative. Drago mi je što je Srbija jedna od ključnih zemalja u tome i to pokazuje našu važnu ulogu u globalnoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put““, kazala je ona novinarima u Bidimpešti.

Brnabić je istakla da sama činjenica da od svih zemalja u inicijativi „16+1“ mi imamo najveći broj potpisanih sporazuma i ugovora, kao i iniciranih projekata, dovoljno govori o našoj predanosti celoj inicijativi.

Srbija, kako je dodala, prednjači po broju ugovora.

Prema njenim rečima ovaj, još jedan uspešan dan za Srbiju, potvrđuje još jednom posvećenost Srbije i EU i saradnji sa Kinom.

Istakla je da ne vidi da postoji bilo šta što može da spreči implementaciju dogovorenih projekata.

Kazala je da se Srbija trudi da sve bude u skladu sa direktivama Evropske komisije.

„Još jedna današnja poruka bila da je ova saradnja nije u bilo kom smislu konkurentna EU. Ovo je najbolji mehanizam koji povezuje EU i Kinu, na benefit obe strane“, podvukla je Brnabić.

Brnabić: EU ne koči prugu do Budimpešte, biće sve OK

Evropska unija ne koči modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta, koja će biti realizovana u saradnji sa Kinom, izjavila je danas Tanjugu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka ističe da će sutra u Beogradu prisustvovati početku radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta na deonici Beograd – Stara Pazova.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što u Evropskoj komisiji kažu da i dalje procenjuju da li je projekat izgradnje brze železničke pruge između Beograda i Budimpešu skladu sa zakonima EU, Brnabić kaže da je u pitanju samo to što EU ima striktnu regulativu u vezi sa pravilima konkurencije.

„Mislim da to do striktne regulative EK u vezi sa konkurencijom i svakako je ovaj projekat jedan od projekata koji su pod njihovom lupom. Mislim da ga ne preispituju, ali je važno da provere da li je u skladu sa svim pravilima EU što se tiče konkurencije. Mislim da će to biti sve OK“, rekla je Brnabić Tanjugu.

Ona ističe da Srbija ima iskustvo u razgovorima sa EK o tim temema i podsetila da je slično bilo i sa Železarom Smederevo, koju je preuzeo kineski partner.

je za saradnju sa EK, za dostupnost i transparentnost svih naših informacija i brzinu kojom smo komunicirali sa njima“.

Kako kaže, tako ćemo nastaviti i za ovaj projekat.

„Nadam se da će na kraju biti sve ok“, naglasila je premijerka.

Ona dodaje da to što već nisu počeli radovi ne znači da to ima bilo kakve veze sa EU već da je trebalo završiti sve pripremne radove.

Rekla je da premijer Mađarske sam rekao danas na samitu u Budimpešti da je Srbija bila dosta brža od Mađarske.

„Mađarska sutra ili sledeće nedelje daje tender za radove sa njihove strane, tako da je Srbija dosta brzo krenula u taj projekat“, navela je premijerka.

Ona je istakla da su se danas Orban i kineski premijer Li Kećijang fokusirali na taj projekat.

„Oni gledaju na modernizaciju te pruge kao na tripartitni ugovor, prvi takve vrste prekogranične saradnje, gde imamo zemlje koje su članice EU – Mađarsku, zatim kandidata za članstvov – našu zemlju i Kinu. Ako ovaj projekat bude uspešan u budućnosti,on će biti saradnje za sve ostale zemlje u regionu CEE. Za nas je ovaj projekat važan zato što su nam železnički projekati važni. Mi ćemo se na tome fokusirati u 2018. i 2019. godini“.

Ona kaže da pored putnih koridora 10 i 11 Srbija fokusirati i na razvoj železničke infrastrukture.

Trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta, prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji iznosi približno dve milijarde dolara.

U okviru projekta, prva deonica na kojoj sutra započinju radovi je Beograd Centar – Stara Pazova.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 km/sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 km/sat.

Deonica od Beograda do Stare Pazove dužine je 34,5 kilometara. Radove na toj deonici će izvoditi „China Railways Inrternational“ i “C hina Communications Construction Company“, a vrednost ugovora je 350,1 milion dolara.

Antić: Srbija opet dominantna na samitu 16 plus 1

Srbija je i ove godine bila dominantna na samitu 16 plus 1 i ponovo je pokazala posvećenost saradnji sa Kinom i celim regionom, izjavio je danas Tanjugu nacionalni koordinator za Mehanizam saradnje Kine sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope Aleksandar Antić.

„Srbija je i ove godine izdominirala na samitu Kine 16 plus 1. Pored odličnog nastupa premijerke Ane Brnabić i ove godine smo potpisali najveći broj dokumenata. To je posledica činjenice da je Srbija posvećena svom razvoju i da imamo dobre projekte i sposobne ljude“, rekao je Antić.

Kaže da je izuzetno zadovoljan ukupnim nastupom na samitu i da možemo veoma pozitivno da ocenimo sve aktivnosti koje smo kao država imali u pripremi današnjeg samita u Budimpešti.

„Potpisali smo četiri dokumenta, dva komercijalna ugovora, ugovor o izradnji deonice autoputa Preljina -Požega, ugovor o izgradnji toplodalekovoda između Obrenovca i Novog Beograda, potpisali sporazum o izgradnji i završetku interceptora cictave mreže kanalizacionih priključaka i za fabriku za preradu otpadnih voda“, naveo je Antić.

On je dodao da je Srbija potpisala i veoma važan protokol kojim su definisani svi uslovi za izvoz goveđeg mesa u Kinu, precizirao je Antić.

Omogućen izvoz goveđeg mesa u Kinu

Vlada Srbije je danas na Samitu „16 +1“ u Budimpešti potpisala protokol koji će omogućiti izvoz govođeg mesa u Kinu.

Protokol je u ime Srbije potpisao nacionalni koordinator Mehanizma saradnje „16 +1“ Aleksandar Antić.

Reč je o protokolu između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Taj protokol otvara vrata Srbiji za izvoz goveđeg mesa na veliko kinesko tržište.

Srpsko meso zadovoljava najviše standarde i to su potvrdile sve inspekcije u Kini.

„Kina je ogromno tržište i za nas je ovaj protokol, kojim su definisani uslovi jedna velika šansa“, ocenio je, u izjavi Tanjugu, ministar Antić.

Istakao je da Srbija ima potpuno uređen sistem u kome sada može da izvozi i goveđe meso u Kinu.

„Možemo da izvezemo sve što možemo da proizvedemo. To je velika šansa za našu poljoprivredu, stočarstvo. Kao država smo stvorili sve preduslove. Sada je na proizvođačima da se pokažu da imaju kapacitete da izađu sa ozbiljnijim količinama na kinesko trzište“, objasnio je on.

Brnabić sa predstavnicima Huawei o digitalizaciji Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić večeras je bilateralne sastanke, na marginama Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, završila razgovorima sa predstavnicima kineske kompanije Huawei.

„Oni su jako prisutni u Srbiji. Ministarstvo obrazovanja ima sporazum o saradnji za e-prosvetu sa Huawei-jem. Razgovarali smo, pored toga, o planovima vlade za digitalizaciju“, kazala je ona u izjavi Tanjugu.

Prema njenim rečima Huawei pokušava da vidi gde najbolje može da sarađuje sa Srbijom.

Ukazala je da je svakako saradnja sa lokalnim samoupravama bitna.

„Koncept pametnih gradova, koji bi za Srbiju bio jako dobar, posebno u oblasti energetske efikasnosti, kako bi uštedeli energiju koju trenutno nemilosrdno trošimo“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije razgovarala je prethodno sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i predsednikom Vlade Poljske Beatom Šidlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana