Brnabić: Vranjske su iako kritične prema Vladi dobile značajna sredstva Beta

DruštvoDrustvo Pocetna 21. 09. 2017. 17:08:21

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je nedeljnik „Vranjske“, iako je kritičan prema Vladi Srbije dobio značajna sredstva za projekte i da je to dokaz da Vlada Srbije nije gušila taj list.

Untitled-2

„Iako ‘Vranjske’ nisu mediji koji podržava Vladu Srbije, ali na raznim konkursima preko resornog ministarstva dobili su značajne sume, a da li je neko drugi dobio više od njih, ja tu informaciju nemam. ‘Vranjske’ su dobile značajnu sumu novca za projekte u kojima su kandidovali sadržaje koji su bili kritični prema Vladi Srbije, ali nezavisne komisije su to odobrile i oni su finansirani iz budžeta“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su „Vranjske“ u ovoj godini dobio više novca nego od 2008. do 2012. godine.

„Dobili su više novca nego ikada, meni je to dokaz da vlada nije gušila ‘Vranjske’. Vlada je podržala „Vranjske“ ove godine više nego demokratska vlada u pet godina njihove vladavine“, rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je dodala da su „Vranjske“ samo u 2017. godini dobile 1,7 miliona dinara, a od 2008. do 2012. godine, kada se, prema njenim rečima „pričalo da je situacija u medijima bila bolja, da su bile veće slobode medija“, dobili 1,6 miliona dinara.

Nedlejnik „Vranjske“ ugašen je 18. septembra, posle 23 godine postojanja.

Sukob Vulina i portala KRIK nije sukob u kome učestvuje Vlada

Brnabić je kazala danas da je sukob ministra odbrane Aleksandra Vulina i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u vezi porekla novca kojim je Vulin kupio stan u Beogradu, sukob u kome ne učestvuje Vlada Srbije.

Komentarišući saopštenje Vulinovog Pokreta socijalista u kome se navodi da je novinar KRIK-a „narkoman“, premijerka je novinarima na forumu o poslovanju u jugoistočnoj Evropi kazala da je reč o izjavi jedne partije, a ne ministra odbrane.

„Ne slažem se sa tom retorikom, to nije moj stil, ne bih se tako izražavala, ali lično razumem emotivnu reakciju jer sam sa tim portalom pre nekoliko meseci imala istu emotivnu reakciju“, kazala je Brnabić dodajući da portal KRIK nije „ni policija ni tužilaštvo“.

Upitana da ipak iznese stav o navodima tog portala, premijerka je rekla da će se tim pitanjem baviti nadležne državne institucije.

„Mediji su jako često bili kritični sa pravom kada se bavimo stvarima van naše nadležnosti. U ovom slučaju ostavljam to nadležnim organima“, kazala je Ana Brnabić u Beogradu.

KRIK je objavio da Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda. Prema KRIK-u, Vulin je Agenciji dao neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Agencija je nakon provere Vulinove imovine, u decembru 2015. godine, prijavila ministra Tužilaštvu za organizovani kriminal, pod sumnjom da je počinio neko krivično. Dve godine kasnije, Tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije utvrdilo da je Vulin izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana