Brnabić: Vlada mora da bude u službi svih građana Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 11. 2018. 12:55:00

Novi sajt Vlade Srbije, koji sadrži softver „text-to-speeć“ i dostupan je slepim i slabovidim osobama, predstavljen je u Savezu slepih Srbije, u pristustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da vlada mora da bude u službi svih svojih građana.

sajt-vlade-za-slepe-brnabicFOTO-TANJUG--KABINET-POTPREDSEDNICE-VLADE-SRBIJE-SLOBODAN-MILJEVIC-bg

FOTO TANJUG / KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

 

„Često je potrebno da se namerno podsetimo i skrenemo pažnju svima, vladi, ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, institucijama, da moraju da budu u službi svih građana“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je i novi sajt vlade dobar podsetnik da, kada se nešto radi, novi proizvod ili usluga, mora da se vodi računa da to bude dostupna i pristupačna svima, laka za korišćenje za sve, uključujući sugrađane sa bilo kojim vidom invaliditeta.

Brnabić je navela i da će vlada nastaviti da unapređuje sajt, kako bi on bio još funkcionalniji i dostupan osobama sa svim vrstama invaliditeta.

Direktor vladine Kancelarije za IT Mihailo Jovanović istakao je da je posvećenost slabovidim i slepim osobama nešto što je prvi put urađeno u regionu, i to baš na sajtu vlade.

U Savezu slepih Srbije zadovoljni su što je vlada imala na umu pristupačnost njenom sajtu, kako bi im olakšala korišćenje, i dodaju da se nadaju da će i drugi slediti taj primer.

Predsednik Milan Stošić rekao je da je važno da svi zajedno radimo da bi se položaj slepih sa margina pomerio ka središtu aktivnog, stvaralačkog života.       „Nikada veću podršku nadležnih nismo imali nego u poslednje dve godine“, podvukao je Stošić.

On je istakao da je na godišnjoj skupštini Saveza u junu doneta odluka da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove godine bude proglašen počasnim članom Saveza slepih Srbije, zbog uspešne saradnje i inicijativa koje je pokrenuo. Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

On je ukazao i da je jedan od problema slepih i slabovidih zapošljavanje, iako postoje zakonske odredbe koje se odnose na zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dodao da treba raditi da se zakoni bolje sprovode, ali i afrmišu kreativne mogućnosti slepih i slabovidih, kako bi se smanjile predrasude.

Odgovarajući softver „text-to-speeć“ uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana