Brnabić: Veliki iskorak u odnosima Srbije i Bugarske tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 07. 12. 2017. 10:45:57

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovim sa kojim je razgovarala o energetskoj situaciji u Evropi i regionu, kao i o evropskim integracijama.

borisov-brnabic

FOTO TANJUG/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ bk

„Napravljen je veliki iskorak u odnosima naše dve zemlje u vreme mandata mog prethodnika Aleksandra Vučića. Dobro je što se odnosi u regionu zasnivaju na ličnom prijateljstvu i mislim da je to dobar način saradnje između naših država“, rekla je Brnabić nakon sastanka.

Kako kaže, sa Borisovim je pre svega razgovarala o energetskoj situaciji u Evropi i regionu, kao i pitanju srpske gasne interkonekcije sa Bugarskom.

„Naša gasna povezanost važna je za Srbiju i Bugrasku, kao i za ceo region, u smislu energetskog povezivanja, energetske sigurnosti, diversifikazije snabdevanja gasom i to su neki planovi koji su najvažniji u narednom periodu za energetiku Srbije“, navela je Brnabić.

Bilo je reči i o transportnom povezivanju, rekla je premijerka, pre svega o autoputu Niš-Sofija, ali i o železničkim koridorima.

„Postoji veliko prijateljstvo između Bugarske i Srbije. Pričali smo i neizostavno oko bugarskog predsedavanja EU i podršci koju oni daju Srbiji i celom zapadnom Balkanu u pristupanju EU i generalno proširenju EU. Ja se nadam da će 2018. godina biti mnogo uspešnija u smislu evropskih integracija za ceo zapadni Balkan“, rekla je Brnabić.

Kako kaže, dobro je što je međunarodna konferencija „Jače regionalne integracije na Balkanu“ na kojoj učestvuje „jedan od mnogih regionalnih skupova“.

„Dobro je što sam ovde imala priliku da se vidim sa još nekim regionalnim liderima i da razgovaram oko našeg međusobnog povezivanja, poverenja i saradnje. Borisov dolazi sutra u Beograd i to je još jedan dokaz bliskih veza Srbije i Bugarske i pokazatelj koliko drugačiju sliku danas region daje celoj Evropi“, zaključila je Brnabić.

Premijerka Srbije juče je došla u Bugarsku gde se u okviru dvodnevne posete toj zemlji sastala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom, kao i sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim.

Brnabić:Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

Brnabićeva i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.

Brnabić je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reofrmi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri su razgovarali su o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

Brnabić je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Jače regionalne integracije na Balkanu“, naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Brnabić je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ona je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana