Brnabić na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 11. 06. 2019. 11:23:12

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je posetu Švajcarskoj gde u Ženevi učestvuje na 108. Međunarodnoj konferenciji rada koja ove godine obeležava stogodišnjicu postojanja.

foto Tanjug

U Ženevu pristižu svetski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Italije Serđa Matarele.

Među učesnicima su i premijerka Norveške Erna Solberg, premijer Švedske Stefan Lefven, predsednica Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinosa Garses, ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Iz regiona pored premijerke Brnabić, učestvovaće i premijer Slovenije Marjan Šarec.

Brnabić će tokom zasedanja konferencije predstavljati Srbiju u okviru programa za visoke zvanice i sutra će imati izlaganje.

Mere bezbednosti su oko Palate nacija i u celom gradu podignute na najviši nivo.

Međunarodna organizacija rada (ILO) osnovana je 1919. Godine, XIII poglavljem Mirovnog sporazuma iz Versaja kao međunarodna organizacija tripartitne strukture po čemu je jedinstvena.Cilj je bio promocija socijalne pravde i poboljšanje uslova rada i života u svetu.Smatra se da je upravo ova organizacija dala glavne „pečate“ industrijskom društvu, kao što su osmočasovno radno vreme, zaštita materinstva, zakoni koji se odnose na rad dece i dr.Međunarodna konferencija rada održava se jednom godišnje u Ženevi i svaka od 183 države članice zastupljena je sa četiri delegata – dva predstavljaju vladu, jedan poslodavce i jedan radnike.

Brnabić: Nadam se da će sastanka u Parizu biti, takse štete svima
Premijerka je  izjavila  da se nada da će sastanka u Parizu biti i naglasila da takse koje je Priština uvela na srpsku robu štete svima, jer nestabilnost u regionu znači i nestabilnost u Evropi.
“Nadam se da će sastanka biti, Beograd je spreman za dijalog, spreman za kompromis, Beograd u to ulazi iskrenih namera”, rekla je ona srpskim novinarima u Ženevi.
Kako je dodala, nada se da će i Priština shvatiti da takse nisu nešto što pripada 21. veku, da to što sprečavaju slobodan protok roba, slobodno kretanje ljudi – da nas sve to vodi sve dalje ne samo od dijaloga, već i od standarda koji danas moraju biti neupitni.
“Pozvam ih još jednom da razmisle, da ovo nikome ne ide u prilog, da šteti svima- Beogradu, Prištini, regionu i Evropi. Jer, nestabilnost u našem regionu znači nestabilnost u Evropi”, rekla je premijerka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana