Brnabić i Bahtadze: Međusobno poštovanje suvereniteta Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 07. 2018. 16:34:43

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

Tbilisi, 17. jula 2018.- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic (4L) sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom (4D) razgovarala je o saradnji dveju zemalja. FOTO TANJUG/ KABINET ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ nr

FOTO TANJUG/ KABINET ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ nr

 

Brnabić je prvi predsednik Vlade Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić i Bahtadze istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dve zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbije „zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima“ i ocenila da je princip međusobnog poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dve zemlje.

„Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO“, rekla je Brnabić.

Brnabić i Bahtadze složili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja.

Gruzijski premijer odao je priznanje premijerki Brnabić za uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. Skromna robna razmena Srbije i Gruzije u prvih pet meseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo 7 miliona dolara.

„Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja“, rekla je Brnabić.

U cilju unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana poseta srpskih privrednika Gruziji.

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica vlade Ana Brnabić sastala se i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom. U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Nakon sastanaka, predsednica vlade Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu koji je, za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu, organizovao predsednik parlamenta Iraklij Kobakhidze.

Brnabić će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu („Open Government Partnership“).

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Brnabić u knjizi utisaka: Zahvali Gruziji na podršci

Predsednica Vlade Srbije upisala se danas u Tbilisiju u Knjigu utisaka, nakon sastanka sa predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

U njenoj poruci se, između ostalog kaže:

„Ponosna sam što se odnosi između Gruzije i Srbije unapređuju i što postaju onakvi kakvi je oduvek trebalo da budu, što potvrđuje i moja današnja poseta Gruziji“.

Predsednica vlade je takođe napisala: „Zahvalni smo Gruziji na svoj podršci koju daje Srbiji“, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

 

Brnabić u poseti Gruziji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas i sutra boravi u prvoj zvaničnoj poseti .

Premijerka Brnabić razgovaraće o saradnji Srbije i Gruzije sa gruzijskim kolegom Mamukom Bahtadzeom, predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade Ana Brnabić govoriće i na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (TheOpenGovernmentPartnership), koji se u sredu, 18. jula, održava u Tbilisiju.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, a Srbija u njoj učestvuje od 2012. godine.

Osnovne vrednosti koje partnerstvo promoviše su borba protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija, učešće javnosti, sloboda informisanja, fiskalna transparentnost, efikasne usluge za građane i digitalizacija i otvaranje podataka. Ove vrednosti predstavljaju i opšti cilj reforme javne uprave u Republici Srbiji.

Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbija, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana