Brnabić: U fokusu završavanje započetih projekata u roku Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 06. 10. 2017. 14:33:54

U fokusu vlada Srbije i Vojvodine svakako su završavanje započetih projekata, kao i sistemi za navodnjavanje, izjavila predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

brnabic-tanj

„U sistemima za navodnjavanje, nažalost, Srbija sramotno kasni i drago mi je što smo konačno uspeli da pokrenemo 14 projekata sistema za navodnjavanje. Neverovatno je, nedopustivo i neodgovorno da smo do sada imali samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokrivenog sistemom za navodnjavanje“, rekla je Brnabić novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine.

Prema njenim rečima, sa time se suočavala i prethodna, kao i ova vlada i to je, podvlači, u fokusu.

„Prvenstveno se moraju u roku završavati projekti koji su započeti. Mislim da je to jako važno i da to nije bila praksa u Srbiji pre tri ili četiri godine. Moramo da nastavimo da radimo na taj način. Dakle, sve ovo što je započeto, i zgrada RTV, i Narodni muzej u Subotici, Naučno-tehnološki inovacioni park, to mora da se završava“, rekla je Brnabić.

Ti projekti, podvlači premijerka, ne mogu se rastezati, jer se moraju završiti kako bi se oslobodila sredstva da se ide dalje na druge projekte.

Predsednica srpske vlade rekla je da se na zajedničkoj sednici razgovaralo i o posebno važnim projektima, koji su na vrhu liste prioriteta, a to su infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije državnog puta Novi Sad – Zrenjanin, te rehabilitacije državnog puta Zrenjanin – Beograd.

„Zatim, projekat izgradnje Naučno-tehnološkog inovacionog parka u Novom Sadu, od 29.000 kvadratnih metara započet je u oktobru prošle godine. Očekujemo da taj park bude jedna od najboljih takvih institucija u jugoistočnoj Evropi i ozbiljno radimo na njemu“, rekla je Brnabić.

Kao važan projekat, izdvojila je i institut Biosens u Novom Sadu, koji je, ocenjuje, centar digitalizacije u poljoprivredi ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za Evropu, a podvlači da će se zajedno uložiti 14 miliona evra za izgradnju nove zgrade za taj institut, dok će se gradnja započeti naredne godine.

„Očekujem mnogo drugačiji i Novi Sad, i Vojvodinu i Srbiju tokom sledeće godine. to su jako značajni projekti za modernizaciju cele zemlje“, podvukla je predsednica vlade Srbije.

Od dve vlade se, kaže Brnabić, očekuje i ublažavanje posledica od suše, što je takođe vrlo važno, ali predsednica vlade ne bi rekla da je to fokus, već deo tekućih aktivnosti, koje se moraju što pre završiti.

Ona smatra i da je od nacionalnog značaja da se Srbija pokaže 2019. godine, kada će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope, te da svi moraju zajedno da pomognu Novom Sadu, da se to „izgura najbolje što moze“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović smatra da se drugom zajedničkom sednicom dve vlade u političkom smislu pokazuje kontinuitet zajedničke politike, a ističe da zajednička politika nema alternativu.

„Deo javnosti nije na to navikao, predugo je trajala politika konflikata na relaciji vlada Srbije-Pokrajinska vlada i deo javnosti nije očekivao saradnju“, kazao je on.

„Alternativa bi bila vezana za stare crne slike promašenih investicija, nezavršenih projekata, besciljnih sukoba, koji nemaju samo vezu sa istim ili sličnim političkim i partijskim pripadnostima, već, pre svega, imaju veze sa svešću da smo tu zbog građana, zbog velikih projekata, korisnih stvari koje za njih možemo uraditi. I to možemo uraditi upravo na ovaj način“, rekao je Mirović.

Posle druge zajedničke sednice dve vlade, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su Protokol o saradnji na poslovima pripreme planske i tehničke dokumentacije za projekte izgradnje brzih saobraćajnica Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -3°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana