Brnabić sa francuskim kompanijama o budućoj saradnji Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 20. 06. 2019. 13:54:55

Premijerka Ana Brnabić obratila se Uniji francuskih poslodavaca predstavivši reforme koje je Srbija sprovela i potencijale za buduću saradnju u raznim oblastima, uključujući i projekat beogradskog metroa. Francuska, kako je rekla, ima ogromne, jake kompanije ali smo mi u prošlosti propustili priliku da iskoristimo njihovu moć.

Premijerka Ana Brnabić obratila se danas Uniji francuskih poslodavaca (Medef) predstavivši reforme koje je Srbija sprovela i potencijale za buduću saradnju u raznim oblastima, uključujući i projekat beogradskog metroa.

„Završavam posetu Parizu na najbolji mogući način, sastankom sa Medefom, jer je za kvalitet života naših građana pre svega važan broj i kvalitet radnih mesta, visina plata. Danas smo razgovarali o svemu tome i pozvala sam francuske kompanije da u većem broju dođu i investiraju u Srbiju“, rekla je premijerka novinarima.

Francuska, kako je rekla, ima ogromne, jake kompanije ali smo mi u prošlosti propustili priliku da iskoristimo njihovu moć.

Uz podsećanje da sada u Srbiji ima oko 100 kompanija iz ove zemlje koje zapošljavaju 11.000 radnika, ona je istakla da je potencijal mnogo veći.

„Ono što je dobro je to što je od 2018. Sve vidljivije prisustvo francuskih kompanija u Srbiji. Pobedile su na dva poziva za javno-privatno partnerstvo…. Mišlen zapošljava 3. 500 ljudi i 2018. Je bio treći najveći izvoznik iz Srbije..To pokazuje da ćemo u godini pred nama imati bolje odnose sa francuskim kompanijama“, rekla je ona.

Dodala je da su u prošloj godini, najjačoj za Srbiju po privlačenju stranih direktnih investicija – preko 3,5 milijardi evra, najveći investitor bile upravo francuske kompanije sa 710 miliona evra.

Bilo je razgovora i o metrou, nekoliko kompanija je zainteresovano za to, i nastavićemo na tome da radimo i nadam se uskoro nekim konkretnim dogovorima o tome, rekla je Brnabić.

U obraćanju Uniji francuskih poslodavaca, koja okuplja 70 odsto francuskih kompanija, Brnabić ih je upoznala sa tim da se Srbija nalazi na putu ekonomske i političke transformacije.

„Uverena sam da vlada mora da osigura stimulativno okruženje ako želi ekonomski prosperitet i da stvori nove prilike za sve. U vremenima političke nesigurnosti i unilateralnih akcija vlada Srbije će nastaviti da traga za dijalogom, saradnjom i kompromisom“, rekla je ona predstavnicima 25 francuskih kompanija među kojima su one koje već posluju u Srbiji kao Vansi, Ežis, Alstom…

Zbog toga Srbija, dodala je, stavlja u prvi plan članstvo u EU i regionalnu stabilnost i saradnju.

„Posebno smo usredsređeni na regionalno povezivanje, fizičko i digitalno, i stvaranje regionalne ekonomske zone. Da bismo povećali konkurentnost i privukli nove investicije region mora da radi zajedno i ukloni sve barijere,“ istakla je premijerka Srbije.

Sumirala je ekonomske rezultate i reforme sprovedene proteklih godina.

„Nastavićemo sa ambicioznom agendom s ciljem da obezbedimo najbolje uslove za potencijalne investitore“, rekla je premijerka Brnabić.

Posebno je naglasila da se aktivno radi na reformi obrazovnog sistema i to je jedan od prioriteta vlade.

Potpredsednica Medefa Mari Anž de Bon izjavila je da su razgovorili srpske premijerke sa francuskim kompanijama bili veoma plodotvorni.

„Sigurna sam da će francuske kompanije nastaviti da investiraju u Srbiju i razvijaju saradnju. Veoma koristan i plodotvoran sastanak“, rekla je De Bon novinarima.

Za francuske investitore posebno je važna obrazovana, obučena radna snaga i stabilno prijateljsko okruženje, dodala je ona, posebno pohvalivši sve ono što je Srbija učinila na planu finansija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana