Brnabić: Podrška roditeljima na tri načina

DruštvoDrustvo Pocetna 18. 03. 2018. 22:09:01

Mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva, rekla je za RTS premijerka Ana Brnabić.

brnabic-tanj

Premijerka Ana Brnabić smatra da je jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

„To je apsolutno tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju na taj način. Vlada je usvojila Strategiju za podsticanje rađanja u petak, a sada radimo na mnogo konkretnijem akcionom planu, i to ćemo raditi zajedno“, rekla je premijerka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ta podrška, ističe, podrazumeva tri stvari: Prva je finansijska podrška, druga je projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje gde je to moguće, i treba do kraja septembra da zaživi u svim porodilištima, a treća je usklađivanje rada i roditeljstva.

„Naš zakon o radu je dosta liberalan, ali je problem u primeni“, istakla je premijerka.

Ana Brnabić je rekla da joj je drago što je apel predsednika bio i na kompanije – kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

„Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo svim ostalima pokazali primer kako se to radi“, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, Brnabićeva je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.

„Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već pitanje od nacionalnog značaja i mislim da je i trebalo predsednik da da takav značaj toj temi“, rekla je premijerka i podsetila da je Vučić, dok je bio premijer, „gurao“ Savet za populacionu politiku koji i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je dodala da je to pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu i da skreće pažnju na strateška pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana