Brnabić: Naš put ka EU je mnogo važniji od samog cilja Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 01. 12. 2017. 10:26:31

Kad budemo imali stabilan i održiv ekonomski rast, koji nije zasnovan samo na investicijama, efikasnu javnu upravu, te objektivno i nezavisno sudstvo, tada možemo opušteno da čekamo odluku EU da li će otvoriti vrata za nove članove ili ne, poručila je premijerka Ana Brnabić iz Hongkonga, gde je učestvovala na prestižnom skupu u organizaciji londonskog Ekonomista.

brisel-eu

Brnabićeva je, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, istakla da će tada Srbija praktično biti deo evropske porodice naroda, iako zvanično nije članica.

Na konstataciju da je u razgovoru sa izvršnim urednikom magazina Ekonomist nekoliko puta istakla da je, kada je reč o pristupanju Srbije EU, važniji put od konačnog cilja, Brnabićeva navodi da se trudi da uvek i u Srbiji ukazuje da je važniji sam put nego sam ulazak Srbije u EU.

„Ako uzmemo hipotetički da ćemo u jednom trenutku, recimo 2021. godine, da završimo sve ključne reforme, a onda čekamo da EU otvori svoja vrata za nove članove, tad ćemo već imati veliki deo benefita koje imaju zemlje koje su članice. Da će investitori dobiti poruku da smo mi stabilno okruženje bez velikih potresa, da nezavisno od toga ko je na vlasti zemlja ide stabilno napred“, naglasila je premijerka Srbije.

O tome koliko je Srbija danas značajna za Kinu i koliko je naša javnost svesna te činjenice, Brnabićeva kaže da još uvek nismo svesni koliko je predhodna vlada uradila na tome da mi budemo bitni za Kinu.

„Pored odličnog geografskog položaja koji imamo mi smo morali i da se potrudimo da budemo stabilan partner koji implementira zajedničke projekte. Nije slučajno što je moj sastanak u Budimpešti sa kineskim premijerom Li Kećangom bio najduži od svih susreta koje je on imao. Jedno je imati protokolarni susret a drugo sastanak koji se bavi konkretnim projektima i temama“, ukazala je Brnabićeva.

Premijerka Srbije podseća da Srbija ima projekte u vrednosti od šest milijardi dolara sa Kinom i da zato misli da Kina računa na našu zemlju kao na ozbiljnog partnera.

„Mi konačno završavamo Koridor 10, na žalost, mnogo godina kasnije nego što je trebalo. Sada guramo Koridor 11 najbrže što možemo i krenuli smo u ozbiljnu modernizaciju želežničke infrastrukture koja je pođednako važna kao i putna“, navela je Brnabićeva.

Na pitanje šta bi Srbija mogla da nauči iz primera zemalja kakav je Singapur ili gradova poput Hongonga, gde se recimo bacanje smeća kažnjava sa 20.000 evra ili šest meseci zatvora, Brnabićeva poručuje da prvo što treba da naučimo iz takvih primera je – da je moguće menjati svet.

„Da je za 20 godina moguće da vi potpuno promenite svoju perspektivu razvoja… Šta je bio Singapur pre 1960? Siromašna luka. A onda su dobili predsednika Vlade koji je verovao da su promene moguće“, primetila je premijerka Srbije.

„To je ono što nama najviše nedostaje! Ljudi kažu: “Eh, sad vi hoćete da se poredite sa Norveškom!“ A ne znaju da je šezdesetih godina Jugoslavija slala pomoć Norveškoj. Kasnije su oni otkrili naftu, ali ni to im ne bi bilo dovoljno da nisu znali kako da to iskoriste da grade svoje kapacitete, grade svoj obrazovni sistem i postane jedna od najnaprednijih nacija sveta“, ukazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, najbitnije je da svako od nas shvati da promene kreću od pojedinaca i da „ne možete da očekujete da ne platite kartu za autobus, a da javni prevoz funkcioniše besprekorno, da radite u sivoj ekonomiji, a da očekujete da imate odlične puteve“.

„Ta vera u promene je ono što nam nedostaje“, smatra Brnabićeva, ali i ističe da „bez ikakve lažne skromnosti misli da Srbija ima taj potencijal“.

O saradnji Srbije sa Rusijom Brnabićeva kaže da je ona svima poznata i od naše strane jako transparentna.

„Poznato je da je Rusija naš tradicionalni prijatelj ali isto tako da mi sa Rusijom imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini kao i da je ta zemlja naš jedini izvor gasa i da je naša energetska stabilnost vezana za njih. Sa druge strane naš cilje je EU i mi ne vidimo da sa Rusijom imamo neke bliže odnose nego što ih imaju neke druge zemlje koje su članice ili osnivači EU“, navela je premijerka Srbije.

Ona je podsetila da je Srbija vojno neutralna, ali je i ukazala da smo u protekle dve godine imali mnogo više zajedničkih vojnih vežbi sa SAD ili NATO nego sa Rusijom.

Premijerka Ana Brnabić je bila ključni govornik na gala večeri koju je u Hongkongu priredio „Ekonomist“ u okviru godišnje konferencije „Svet u 2018. godini“, gde je odgovarala na sva postavljena pitanja.

O tome šta misli koliko je bitno da se na takav način menja imidž Srbije, Brnabićeva kaže:

„Jako je važno da istaknem da nisam ja ta koja je promenila imidž Srbije, nego je to učinio sadašnji predsednik Republike, Aleksandar Vučić. On je uveo jednu stvar koja deluje da je laka ali je u praksi jako teška. To je praksa da u razgovorima sa velikim silama uvek govorite iskreno o vašim pozicijama i ne krijete vaša partnerstva sa nekim drugim zemljama što, da budem iskrena, nije uvek bio slučaj. Takođe, da obećavate samo ono što možete da ispunite a da ono što ne možete da ispunite – ne obećavate“.

Premijerka Srbije ističe da se tako stvara imidž da ste stabilan i predvidljiv partner, što je, kaže, važno kako u biznisu, tako i u politici.

„Sa druge strane i njegova (Vučićeva) odluka da mene predloži za mandatara govori o tome da postoji namera da se takav imidž Srbije održi. Mi se trudimo da taj pravac nastavimo i mada je tempo zaista ponekad ubitačan, moram da kažem – lepo je predstavljati Srbiju“, zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana