Brnabić: Iduće godine svet će moći da gleda na pozitivni Balkan Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 30. 11. 2017. 09:57:45

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će svet, iduće godine, biti u mogućnosti da vidi jedan značajno drugačiji, iznenađujuće pozitivan Balkan.

ana-brnabic

Brnabić, koja će u Hong Kongu govoriti na gala večeri, koju ugledni magazin „Ekonomist“ organizuje u okviru godišnje konferencije „Svet u 2018. godini“, upisala je u knjigu gostiju da je počastvovana što je pozvana da učestvuje na ovako važnom globalnom događaju i zahvalila se „Ekonomistu“ što odaje priznanje onome što je Srbija uradila u proteklih par godina.

Brnabić je razgovarala sa urednikom „Ekonomista“ Danijelom Frenklinom.

Premijerka će na jednom od najvećih i najpoznatijih godišnjih događaja koje organizuje ovaj britanski magazin, govoriti o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji, procesu evropskih integracija, odnosima sa EU i Rusijom i saradnji sa Kinom, pre svega u okviru inicijative „Pojas i put“.

Premijerka Brnabić će biti jedini predsednik vlade na svečanoj večeri, objašnjava za Tanjug Robert Čoban, suvlasnik i predsednik Izdavačke kuće Color Pres Grupa, koja od 2009. izdaje godišnjak „Svet u…“ londonskog „Ekonomista“ na srpskom jeziku.

Čoban, koji takođe prisustvuje gala večeri u Hong Kongu, ističe da je, pored premijerke Brnabić, među glavnim učesnicima konferencije i izvršna direktorka organizacije „Save the Children“ i bivša premijerka Danske, Hele Torning-Šmit, koja će, navodi Čoban, govoriti o promenama u pogledu pristupa filantropiji u azijskim državama.

Očekuje se da će se zvanicama obratiti Keri Lam, koja se nalazi na čelu Specijalne administrativne oblasti Hongkong, koja je ovog leta obeležila 20. godišnjicu povratka pod kinesku upravu nakon 156 godina pod vlašću britanske krune, kaže Čoban.

U godišnjaku se objavljuju projekcije za narednu godinu brojnih državnika, kao i globalnih lidera iz obasti kulture, ekonomije, održivog razvoja i drugih oblasti.

Fokus ovogodišnje Ekonomist konferencije biće geopolitika i ekonomija.

Učesnici će razgovarati o globalnim trendovima, od biznisa i politike do nauke i kulture.

Na zvaničnom sajtu londonskog magazina objavljeno je i da će se na skupu u Hongongu razmatrati, pored ostalog, uticaj ključnih izbora u 2018. godini – da li će pobeda na izborima „ovlastiti“ predsednika Rusije Vladimira Putina da deluje agresivnije u Evropi i na Bliskom istoku…

Na konferenciji i gala večeri učestvuju politički lideri, predstavnici multinacionalnih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora, naučnici, sportisti i umetnici.

U poslednje tri godine, glavni govornici na Ekonomist godišnjim gala večerama, bili su bivši premijer Australije Kevin Rud, predsednik i osnivač tink-tenk organizacije „Euroasia Group“ Ian Bremer, vodeća aktivistkinja za ženska prava u Avganistanu i trenutno zamenik šefa kabineta predsednika ove zemlje, Kamila Sidiki, doskorašnja šefica UNDP i ujedno prva žena koja je vodila tu organizaciju Helen Klark i drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana