Sto dana Vlade Ane Brnabić: Povećanje plata, penzija, nova radna mesta… Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 14. 10. 2017. 10:02:58

Premijerka Ana Brnabić najavila da će za 10 % biti povećane plate, penzije od 1. januara za 5 % . U prvih 100 dana rada vlade, zaključeno je sedam novih ugovora, vrednih 78 miliona evra.Vlada dokazala da može da nastavi da se kreće pravcem koji je trasirala prethodna, rekla je Brnabić.

vlada-brnabic-tanjug

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će za 10 odsto biti povećane plate prosvetnim, zdravstvenim i socijalnim randicima, vojsci, policiji, bezbednosnim službama, kao i zaposlenima u sudovima, tužilaštvima, zavodima za izvrsenje krivičnih sankcija, u ustanovama kulture i poreskoj upravi.  Zaposlenima u administraciji, stručnim služama ministarstva, u Skupštini, sledi povećanje od pet odsto, dodala je Brnabić.“Ovo smo pažljivo odmeravali da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je ustvari najbolji posao bio u administraciji, jer onda privreda ne može da napreduje“, rekla je Brnabić.

Penzioneri će od 1. januara 2018. dobiti pet odsto veće penzije, a narednog meseca primiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. To je omogućeno nakon dobrih fiskalnih rezultata

U prvih 100 dana rada vlade zaključeno je sedam novih ugovora sa investitorima, vrednih 78 miliona evra, čime će biti obezbeđno 2.778 novih radnih mesta, navela je danas predsednica vlade Ana Brnabić. Ona je, predstavljajući 100 dana vlade u Kruševcu, podvukla da su direktrne strane investicije u sedam meseci 2017. godine porasle u odnosu na lani 19, 9 odsto.

Takođe, u prvih osam meseci ove godine Srbija je ostvarila rast spoljnotrgovinske razmene veći od 13 odsto, izvoz je porastao za isti procenat, a istovremeno broj novozaposlenih je 5,5 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

Jedna od najvažnijih vesti, naglasila je, je da je Evropska komisija izuzela jedino Srbiju iz antidamping mera za izvoz čelika, što znači da će Srbija bez antidamping carina moći da izvozi čelik u EU, čime će Železara u Smederevu imati bolju poziciju u odnosu na druge proizvođače, „To je i signal i kineskim investitorima, ali i evropskim partnerima, da je Srbija kredibilan i pouzdan partner“, istakla je ona i dodala da je to postignuto zahvaljujući ovoj, ali i prethodnoj vladi, predsedniku Srbije i advokatskom timu.

U prvih sto dana rada Vlada Srbije dokazala je da može da nastavi da se hrabno kreće pravcem koji je trasirala prethodna vlada, rekla je danas premijerka Ana Brnabić. Obećala sam modernizaciju, digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje, podsetila je Brnabić podnoseći izveštaj o prvih sto dana Vlade Srbije. „Odlučili smo da izveštaj podnesemo u Kruševcu jer je ovde upravo potpisan ugovor s čehoslovačkom kompanijom koja je preuzela 14. oktobar, što je dokaz da vlada završva poslove i na najbolji način rešava probleme i obezbeđuje posao tako da se uslovi za život ravnomerno poboljšavaju u svim delovima zemlje“, poručila je premijerka. To je, kako je istakla, poruka koju vlada želi da pošalje svim građanima i građankama.

Ona je dodala da je nastavljena fiskalna kololidacija, da je javni dug krajem septembra bio 65,4 odsto BDP-a, da je manji 7,6 odsto ju odnosu na kraj 2016, te da je suficit 66,5 milijardi. Pomenula je i da Socijalno-ekonomski savet podigao minimalac što će osetiti 350000 radnika, da je okončana sedma revizija aranžmana sa MMF, te da je uspešno sprečena kandidatura Kosova u unesko i Interpiol.

Vlada je utvrdila 42 predloga zakona od kojih su u skupstini izglasana tri, a još 39 je u proceduri. „Naglasila sam da ćemo to što sada radimo na planu digitalizacije odrediti mesto Srbije u svetu u decenijama koje dolaze, zbog čega smo formirali Kancelariju za e-usluge, kako bismo tu vrstu usluiga što vuiše unapredili“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je  da nije uopšte razmišljala o rekonstrukciji vlade, ali da veruje da ima prostora za još bolju koordinaciju rada unutar vlade. Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara na predstvaljanju rezultata Vlade Srbije u prvih 100 dana, rekla da je vlada radila kao tim, zajedno, najbolje i najbrže što je moglo.
Podsetila je, u tom kontekstu, na izazove sa kojima se vlada suočila na samom početku rada, prosteste u Fijatu, Goši, malinare…da se to uspešno prebrodilo i da se nastavilo dalje. „Jako sam zadovoljna radom svih ministarstava, a kada sam rekla da možemo da imamo bolju koordinaciju, to i mislim“, rekla je Brnabić.

One Response to “Sto dana Vlade Ane Brnabić: Povećanje plata, penzija, nova radna mesta…”

  1. Ljiljana K. kaže:

    Privremeno umanjene penzije neće biti vraćene do poslednjeg penzionera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana