Božinović o značaju bezbednosti za EU i Z.Balkan Tanjug

RegionRegion Pocetna 08. 03. 2018. 17:12:41

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da je pitanje migracija i bezbednosti pitanje od zajedničkog interesa za EU u zemlje Zapadnog Balkana.

brisel72016092014.jpg

 

„Bezbednost je jedna od oblasti koja će se posebno posmatrati u kontekstu približavanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“, poručio je Božinović.

Hrvatski ministar kaže i da je tokom rasprave u Savetu ministara EU o saradnji sa zemljama Zapadnog Balkna u oblasti bezbednosti posebno naglasio značaj zajedničkog rada na pitanju migracija.

„Mislim da je to zajednički interes i EU i zemlja Zapadnog Balkana. Ukazao sam na delove programa za suzbijanje nelegalne migracije koji se navode u Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju ali i u pregovaračkim okvirima za poglavlje 24“, kazao je Božinović u Briselu.

Dodao je da Hrvatska ima izražen interes za saradnju u toj oblasti sa zemljama kandidatima za članstvo u EU sa kojima ima zajedničku granicu.

„Hrvatska će imati bilateralne kontakte sa državama regiona kako bi im pomogla da se evropska agenda, pogotovo deo koji se odnosi na upravljanje spoljnim granicama, postavi visoko na dnevnom redu razgovora o približavanjui država kandidata EU“, poručio je Božinović.

Posebno je naglasio da se u kontesktu saradnje sa Zapadnim Balkanom u oblasti bezbednosti nije govorilo „ni o kakvim datumimima ili uslovljavanjima“ već o „zajedničkom interesu“.

„Radimo nešto od zajedničkog interesa, a rezultati će sami doći”, zaključio je Božinović.

Konstatujući da se Hrvatska zbog priliva migranata nije „okovala žicom“, on je zaključio da ipak čvrsto čuva svoju granicu od ilegalnih migranata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana