Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mesta za život Tanjug

RegionRegion Pocetna 16. 05. 2018. 17:30:13

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov speaks during a meeting of the EPP at a hotel in Sofia, Bulgaria, Wednesday, May 16, 2018. Heads of State of the EU and Western Balkan countries will attend a dinner on Wednesday and meet for a summit at Sofia's National Palace of Culture on Thursday. (AP Photo/Darko Vojinovic)

AP Photo/Darko Vojinovic

Borisov je na otvaranju konferencije „Dijalog sa zapadnim Balkanom: stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi“, u Sofiji, rekao da svi u Savetu razumeju značaj železničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regionu.

Prema njegovim rečima, lideri Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako.

„Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi“, rekao je Borisov.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Zaharijeva je rekla da zemlje Zapadnog Balkana pokazuju da su sposobne da primene reforme i reše bilateralne sporove.

„Najpre treba da pokažemo da možemo da živimo u sadašnjosti, ostavimo prošlost iza sebe i sarađujemo“, rekla je Zaharijeva.

Ona je rekla da se neto platiše u EU protive brzom proširenju EU napominjući, međutim, da beskonačno odlaganje obeshrabruje građane Zapadnog Balkana.

Šsef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da „Evropi treba Zapadni Balkan i Zapadni Balkan treba Evropi ali u EU postoji otpor“.

On je kazao da želi da ubedi ljude da za Zapadni Balkan postoji put ka Evropi, ali je dodao da EU nije spremna da sada primi još šest novih članica.

Konferencija je održana uoči sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.

Glavna tema je bila evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

Inače, Bugarska je domaćin sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan kojoj će prisustvovati lideri 28 zemalja članica EU i šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Samit je veliki uspeh za Bojka Borisova, smatra Veber koji je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspeo da temu zapadnog Balkanapostavni na agendu evropske spoljne politike.

„Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji“, rekao je on.

Veber je, mejutim, dodao da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU u kratkom roku.

„Evropska unija je uključena u finansije u ovim zemljama, ali da države same moraju učiniti sve od sebe. Mi Evropljani se moramo pripremiti za proširenje EU“, rekao je Vebar i dodao da oni koji žele u članstvo moraju da urade prvo svoj domaći zadatak.

Evropa, prema njegovim rečima, danas ne reaguje dovoljno brzo prilikom donošenja odluke o spoljnoj politici.

Veber je ocenio da je dobar znak to što će predsednik Srbije prisustvovati samitu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana