Borba protiv ambrozije na teritoriji celog grada Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 08. 2018. 13:20:05

Grad Beograd je kroz program monitoringa i suzbijanja ambrozije, koji je usvojila Skupština grada, utvrdio niz mera koje su potrebne da ovu korovsku biljku smanji na najmanju moguću meru, istakao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović za RTS.

mladenovic-studiob-greb-0207

foto printskrin Studio B

– Vremenske prilike ovog leta pogodovale su rastu ove korovske biljke. Prošle godine imali smo 80 hektara koje smo predvideli monitoringom, a uradili smo i više od toga. Ove godine smo duplirali taj broj na 160 hektara i predviđamo da ćemo uništiti ambroziju na 60 hektara. Do sada je urađeno više od 70 hektara monitoringa, a tretiramo više od 23 hektara. Veliki problem su privatne parcele jer se tamo ne može ući bez dozvole vlasnika, a kazne inspektora nisu dovoljne da angažuju ljude da reaguju i unište ambroziju na svojim posedima – rekao je Mladenović.

On je dodao da grad svakog dana ima pet ekipa na terenu, stanje se snima i dronovima i taj sistem dao je dobre rezultate.

– Apelujemo na sugrađane da „Beokomu” ili Zavodu za biocide prijave površine pod ambrozijom, a mi ćemo ih uništavati čupanjem i hemijskim tretiranjem – kazao je Mladenović.

On je naglasio da hemijska sredstva koja se koriste nisu štetna za ljude i životinje, ali i apelovao na građane da vlastitim primerom doprinesu borbi protiv ove visoko alergenske biljke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana