Bolnica Sveti Sava dobija najnoviji skener Tanjug, Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 11. 2017. 13:48:21

Specijalna bolnica „Sveti Sava“ sutra dobija savremeni skener (CT) aparat, koji će u funkciji biti od 1. decembra, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će bolnica imati dva CT aparata što će poboljšati dijagnostiku.

zdravstvodomzdravljabolnica05112014.jpg

Nabavku aprata i opremanje prostora koštalo je 69 miliona dinara, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 60 miliona dinara, dok je iz donacija prikupljeno devet miliona dinara.Novi skener je sa manjom dozom zračenja, brzo se uradi kompletna dijagnostika, angiografija koja je važna da se dobija stanje krvnog suda i tačno mesto gde se nalazi tromb.

Ministar zdravlja obišao je i Odeljenje interventne neurologije gde se u angio sali godišnje uradi 450 do 500 intervencija, što bolnicu čini lidetom u regionu što se tiče lečenja pacijenata sa moždanim udarom.

Lončar je podsetio da je moždani udara prvi uzrok smrti kod žena i drugi kod muškaraca, da je najvažnije da pacijenta stigne u roku od šest sati do bolnice. To je period u kome lekari uspešno mogu da oslobode krvni sud od tromba.

„Ako ne dođu u prvih šest sati onda je oporavak dugotrajan i skup i za državu i za porodicu i za društvo“, pojasnio je ministar i dodao da je ideja da se obuče mladi lekari koji mogu da rade u celoj Srbiji te intervencije.

Direktor bolnice Sveti Save Milan Savić kaže da sa dva skener aparata bolnica može da funkcioniše 24 sata bez zastoje, da je do sada bio veliki problem i za dijagnostiku i terapiju kada se jedini skener pokvari.

„Ovde se radi najveći broj intravenmskih tromboliza, terapije koja se primenjuje u prva četiri i po sata moždanog udara kako bi se tromb koji je zapušio krvni sud razgradio. Godišnje se uradi oko 100 takvih intervencija, što je naveći broj u Srbiji“, naglasio je Savić.

Četvrtina pacijenata u Srbiji koji dožive moždani udar leči se u bolnici Sveti Sava, a 90 odsto svih obolelih u Beograduu.

Pacijentkinja Valerija Gombaš (51) iz Zrenjanina imala je sreće da je na vreme stigla u bolnicu, juče joj je urađena intervencija posle moždanog udara i već danas se oseća „odlično“.

Valerija kaže da je imala jaku glavobolju, visok pritisak, da je zbrinuta prvo u bolnicami u Zerenjaninu, pa u Zemunu, ali da je ubrzo prebačena u bolnicu Sveti Sava, gde je uspešno urađena intervencija.

Načelnik Odeljenja interventne neurologije Slobodan Ćulafić kaže da pacijenti kada stignu u bolnicu intervencija se radi istog dana, da ostaju u proseku dva dana i odlaze kući.

Dodaje da sve što se radi pogledu endovaskularnih procedura u svetu radi se i bolnici Sveti Sava, da se kod njih leče i pacijenti iz regiona, a leče i decu.

„Mi smo uveli terapiju akutnog moždanog udara pre četiri godine, znatno pre mnogih centara u Evropi i ovde kod nas. Pacijente uspešno možemo da lečimo u prvih šest sati. Najveći broj pacijenta koji mi uradimo sa moždanim udarom, uradimo bez ikakvog deficita, a jedan mali deo ostane sa neurološkim deficitom“, pohjašnjava Ćulafić.

Lekari kažu da je važno da se moždani udar prepozna kao urgentno stanje, da takav pristup zahteva prioriotetni transport, dijagnostiku, terapiju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana