Blic: Porastao broj vakcinisane dece u Srbiji Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 11. 2017. 00:07:06

U poslednje dve nedelje u Srbiji je povećan broj vakcinisane dece, piše sutrašnji „Blic“ uz konstataciju da su roditelji to učinili očigledno podstaknuti epidemijom malih boginja koja preti da se iz regiona prenese i u Srbiju.

vakcinacija

Epidemiolog Zoran Radovanović kazao je za list da je u opštini Stari grad, u kojoj je obuhvat imunizacije sa 26,5 odsto za prvih šest meseci bio najmanji u Srbiji, u poslednje dve nedelje vakcinisano mnogo dece, tako da je broj zaštićenih porastao na 46 odsto.

„Drugu dozu vakcine u opštini Stari grad primilo je 90 odsto onih za koje je predviđeno da budu revakcinisani, što se može smatrati odličnim uspehom jer su sada deca školskog uzrasta gotovo potpuno zaštićena od epidemije malih boginja“, rekao je Radovanović.

Kako se navodi, imunizacija je popravljena i u Vojvodini, gde je prošle godine vakcinisano 89 odsto, a tokom ove godine i naročito u poslednjih mesec dana – 95 odsto.

„U najvećim gradovima situacija je najgora gledajući Srbiju u celini, ali situacija po pitanju imunizacije se ozbiljno popravlja. Ovih nedelja mnogo ljudi se odazvalo na poziv za vakcinaciju, pa smo sada bezbedniji“, rekao je Radovanović.

Na jugu Srbije popravlja imunološka situacija, a načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Inistituta za javno zdravlje u Nišu Zoran Veličković kaže da se očekuje da do kraja godine broj vakcinisanih dostigne 95 odsto.

„U prvih devet meseci vakcinisano je 58 odsto. Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva morbila, a da bismo bili bezbrižni potrebno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto dece. Omogućeno je i naknadno vakcinisanje za mališane od 12 meseci do 14 godina“, rekao je Veličković.

List podseća da je glavni „kamen spoticanja“ bio antivakcioni lobi koji je roditelje zastrašivao pričama o autizmu koji izaziva MMR vakcina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 2°C

Slaba kiša

Utorak
Susnežica

Max: 5°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana