Blagojević: Potrebna pomoć države od 280 miliona dinara

Ekonomija 08. 03. 2016. 20:56:53

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da je država napravila procenu sredstava za pomoć ljudima pogođenim poplavama i da će biti potrebno 280 miliona dinara.

poplava24012015.jpg

On je za RTS rekao da je u poplavama oštećeno 710 objekata, oko 100 objekata privrednih subjekata, kao i 6.000 hektara zemljišta.

„Mi ne radimo program nadoknade štete već država pruža pomoć pokazujući solidarnost. Novca ima za realizaciju, trebaće 280 miliona dinara“, rekao je Blagojević.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima naveo je da je reč o programu pomoći za sanaciju oštećenih i srušenih objekata, objekata privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava.

Blagojević je upozorio da Srbija mora da očuva nivo pripravnosti kada je reč o padavinama koje je očekuju narednih dana.

„Nastavljamo da budemo izloženi riziku od polava. Jesmo zaštićeniji nego 2014, ali ma koliko bili bezbedniji, mi i dalje nismo bezbedni“, ocenio je on.

Blagojević je istakao da je Srbiji potrebna jača infrastuktura jer se, kako je naveo, suočavamo sa klimatskim promenama, kao i da Srbija mora da promeni pristup zaštite od plavljenja.

On je poručio građanima da prijave štetu od popolava jedinicama lokalne samouprave koje će, kako je naveo, izaći na teren i zabeležiti objekte na kojima je poplava ostavila traga.

Na pitanje da li za prevenciju na lokalu nije bilo novca, Blagojević je odgovorio da „para obično ima za druge izgleda interesantnije i zabavnije stvari“.

„Država priskače u pomoć jedinicama lokalne samouprave kao u maju 2014. godine. Nacrt zakona za koji se nadam da će proći nakon izbora i predviđa sanacije za neizrađivanje planova zaštite“, istakao je on.

Blagojević je dodao da je „vrlo interesantno“ što danas postoji manji broj osiguranih objekata nego tokom poplava 2014. godine.

„Država ne radi nadoknadu štete, ali će uvek priskočiti u pomoć. Zna se ko radi nadoknadu štete – to rade osiguravajuća društva“, poručio je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana