Bivšem savetniku u Vladi pet godina zatvora zbog kanabisa Tanjug

HronikaHronika Pocetna 27. 11. 2017. 15:14:37

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana zatvorsku kaznu nekadašnjem portparolu i savetniku u ministarstvu energetike Milanu Budimiru i pravosnažno ga osudio na pet godina zatvora zbog učešća u proizvodnji kanabisa u laboratorijama u Aleksincu i Beogradu u toku 2014. godine.

marihuana72022072014

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za godinu dana zatvorsku kaznu nekadašnjem portparolu i savetniku u ministarstvu energetike Milanu Budimiru i pravosnažno ga osudio na pet godina zatvora zbog učešća u proizvodnji kanabisa u laboratorijama u Aleksincu i Beogradu u toku 2014. godine.

Tom odlukom koja je objavljena na sajtu suda preinačena je presuda Specijalnog suda kojom je Budimir prošle godine bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Budimir je radio je nekada radio kao portparol bivšeg ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, a zatim kao savetnik u Ministarstvu energetike u vreme ministra Aleksandra Antića.

Dela je, kako se navodi u presudi, počinio u vreme dok je bio zaposlen u Vladi Srbije.

Pored Budimira, u ovom slučaju je za tri meseca smanjena kazna Bobanu Laziću koji je pravosnažno osuđen na pet godina i dva meseca zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog proizvodnje kanabisa i nedozvoljenog držanja pištolja.

Branislavu Mihajloviću potvrđena je kazna od pet godina zatvora.

Od Budimira će, prema presudi, biti oduzeto 6,3 kilograma kanabisa, sedam semenki kanabisa, kao i sredstvo za proizvodnju i preradu droge kanabis, navodi se u presudi.

Sud je naložio da se Laziću oduzme 39,9 kilograma kanabisa i 20 semenki te biljke, a takođe i sredstva za proizvodnju i preradu droge i pištolj i sedam metaka.

Budimir, Lazić i Mihajlović su osuđeni jer su od januara do 18. juna 2014. godine u Beogradu i Aleksincu, postupajući u sastavu grupe u koju su se udružili zajedno sa pravnosnažno osuđenim Nevenom Marinkovićem, neovlašćeno proizvodili i držali radi prodaje biljke kanabis koji sadrži psihoaktivnu supstancu THC iznad 0,3 odsto, a koja se nalazi na spisku opojnih droga i čiji su proivodnja, promet i upotreba zabranjeni.

Lazić je osuđen i jer je u svojoj kući neovlašćeno držao pištolj, navodi se u presudi.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno cenio kao otežavajuće okolnosti za Budimira njegovu upornost u izvršenju krivičnog dela, kao i da je u navedenom periodu bio zaposlen u Vladi Srbije.

„To nalaže obavezu da kao predstavnik visokih državnih institucija svojim ponašanjem pruža primer ostalim građanima, što svakako nije proizvodnja kanabisa koja je zakonom zabranjena, s obzirom na to da je kanabis proglašen za opojnu drogu štetnu po zdravlje ljudi“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Sud je, međutim, smatrao da su osnovane žalbe branilaca koji su ukazali da prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima za Budimira i Lazića, kao i da je dao prenaglašeni značaj otežavajućim okolnostima.

Zbog toga im je Apelacioni sud smanjio kazne, smatrajući da su „dovoljne za ostvarenje opšte svrhe propisivanja krivičnih sankcija radi suzbijanja dela kojima se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zašticjene krivičnim zakonodavstvom i ostvarenje ciljeva specijalne i generalne prevencije“.

Što se tiče kazne da Mihajlovića kome je potvrđeno pet godina zatvora, sud je cenio njegovo „iskreno i korektno držanje“ toko suđenja, jer je priznao sve svoje krivično-pravne radnje i opisao radnje i ulogu ostalih okrivljenih, čime je doprineo rasvetljavanju krivičnog dela.

Takođe je sud imao u vidu da je krivično delo izvršio u stanju smanjene uračunljivosti.

Budimir je bio uhapšen u akciji MUP-a i SAJ 19. juna 2014. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana