Biblioteka grada Beograda obeležila 86 godina Tanjug

KulturaKultura Pocetna 11. 01. 2017. 15:33:20

Prigodnom svečanošću i uručenjem nagrada „Marija Ilić-Agapova“, „Gligorije Vozarović“ i „Čitalac godine“, Biblioteka grada Beograda obeležila je danas svoj Dan i 86 godina od osnivanja.

bibliotekagrada

foto Tanjug

Prisutnima su se obratili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Ministar Vukosavljević je istakao da u periodu od 86 godina, „od Marije Ilić Agapove do Jasmine Ninkov mi možemo u jednoj fantastičnoj zakljivljenoj liniji da vidimo svo bogatstvo, raskoš i divne posledice postojanja ove biblioteke, koliko je čitalaca prošlo, koliko je knjiga pročitano i kakav su trag ostavile generacije poslenika ove značajne institucije kulture“.

On je naglasio da je kultura čitanja bila, jeste i biće jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike i da je čitanje ona osobenost ljudske kulture, onaj element koji čini naš život drugačijim, kvalitetnijim i boljim.

„Šekspirov Prospero u “Buri“ kaže: Mi smo stvar od koje su sačinjeni snovi i čitav naš mali život je snovima zaokružen, a pisac Fernando Pesoa kaže da je čitanje san vođen tuđom rukom. Između naše egzistencije i onoga što jesmo i onoga što nam literatura nudi postoji jaka i neraskidiva veza. Te veze osnažuju i gaje upravo biblioteke“, rekao je Vukosvaljević i pohvalio marljivost, entuzijazam, kreativnost i dobre ideje zaposlenih u gradskoj biblioteci.

Ninkov je istakla da je svojim rezultatima u prethodnih godinu dana Biblioteka grada Beograda, uprkos smanjenju broja zaposlenih za 40, premašila veoma ambiciozan plan, te su tako imali 147.000 korisnika, pozajmili 1,8 miliona knjiga, održali 3.000 programa sa više stotina hiljada posetilaca, nabavili 70.000 knjiga.

„Pokrenuli smo veoma važne infrastrukturne projekte, renovirali Rimsku dvoranu, mnoge biblioteke, otvorili smo ogranak u Sava Centru, otvorićemo drugi u Stepi Stepanoviću. Imali smo odličan budžet i odličnu saradnju sa Skupštinom grada i Ministarstvom kulture“, istakla je Ninkov i dodala da je Biblioteka grada Beograda jedna od onih ustanova koja kada je najteže daje svom gradu najviše.

Prioriteti u ovoj godini, prema njenim rečima, biće da nastave sa renoviranjem objekata i otvaranjem novih.

„Počeće da radi prvi “Makerspase“ u Srbiji gde ćemo imati najsavremeniju tehnologiju, 3D printere ili robote sa kojima deca mogu da kreiraju šta god žele, pokrenućemo novi sajt koji će preporučivati čitanje. Od danas je u Google prodavnici dostupna naša android aplikacija, do kraja meseca i na ajpedu i ajfonu. Imaćete BGB u svom mobilnom telefonu – što više tehologije da bi podstakli tradicionalno čitanje“, istakla je Ninkov u izjavi medijima.

Ona se pohvalila da BGB ima posetioce na svaka tri minuta, posebno istakla međunarodnu saradnju i najavila za februar potpisivanje ugovora o saradnji sa Capital Library of China – glavnom gradskom bibliotekom Pekinga i sa Bibliotekom iz Čikaga.

Radulović je istakla da BGB 86 godina predstavlja simbol Beograda, dok je Mitrović Marić pričom o poseti predsednika Tomislava Nikolića Sankt Peterburgu ilustrovala njegov odnos prema bibliotekarstvu i bibliotekama.

„Vratili smo se sa velikim brojem knjiga, jer se u sanktpeterburškoj biblioteci čuva preko 370 srpskih rukopisnih knjiga. Dobili smo prepis lista iz Mirosavljevog jevanđelja na koži staroj 400 godina, pa Marijino jevanđelje koje ćemo za Dan državnosti pokoloniti Univerzitetskoj biblioteci. Vazda ćete da nas vidite po bibliotekama“, kazala je Mitrović Marić poručivši svim zaposlenima u BGB da su „veliki, moćni i važni“

Nagrada „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u 2016. godini uručena je danas Veri Petrović, rukovodiocu Odeljenja za matičnu delatnost Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu.

Nagrada „Gligorije Vozarević“ za najboljeg izdavača u 2016. pripala je Javnom preduzeću „Službeni glasnik“, a za najboljeg knjižara Mariji Janković, šefu knjižare „Srpska književna zadruga“.

Prvi put je dodeljena nagrada „Čitalac godine“ i to u kategoriji „Odrasli“ Ljiljani Tadić (55) iz opštine Čukarica koja je pročitala 239 knjiga i u kategoriji „Deca“ Nadi Lazarević (5) iz opštine Mladenovac koja je pročitala 298 knjiga.

Najčitanija knjiga stranih autora u mreži gradske biblioteke je „Čudan osećaj u meni“ Orhana Pamuka, u izdanju „Geopoetike“.

Slede „Kafka na obali mora“ Harukija Murakamija (Geopoetika), „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka (Booka), „Vrana“ Erika Aksla Sunda (Samizdat B92), „Sneško“ Ju Nesbea (Laguna), „Central park“ Gijoma Musoa (Vulkan), „Stari grobovi“ Tonija Parsonsa (Laguna), „Aleja platana“ Džona Grišama (Evro-Ðunti), „Orhanovo nasleđe“ Alin Ohanesjan (Laguna) i „Svetlo u prozoru“ Lusinde Rajli (Laguna).

 

Vera Petrović najbolji bibliotekar u 2016. godini

Nagrada „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u 2016. godini uručena je danas u Biblioteci grada Beograda Veri Petrović, rukovodiocu Odeljenja za matičnu delatnost Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu.

„Presrećna sam što sam laureat ovako prestižne nagrade koja nosi ime Marije Ilić Agapove. Ovo je zasluga kolektiva u kome sam. Bez tima i bez Univerzitetske biblioteke ne bi sigurno bila u mojim rukama“, rekla je Petrović Tanjugu.

Petrović je završila srednju bibliotekarsku školu, diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila i poslediplomske studije na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku, odbranivši magistarski rad „Bibliografija časopisa Anali Filološkog fakulteta“ 2007. godine.

Karijeru bibliotekara započela je 1977. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, u Odeljenju periodike.

Deset godina je radila u Odeljenju za narodnu književnost, a od 2005. godine je na mestu rukovodioca Odeljenja za matičnu delatnost Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu.

Od 2006. godine sekretar je Zajednice biblioteka univerziteta u Srbiji, a od 2011. godine i predsednik Upravnog odbora.

Član je Komisije za akreditaciju programa stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Od početka svog članstva u Bibliotekarskom društvu Srbije bila je predsednik Sekcije za visokoškolske biblioteke Bibliotekarskog društva Srbije, a od 2011. godine član je Sekcije za matične biblioteke Bibliotekarskog društva Srbije i predsednik nadzornog odbora Bibliotekarskog društva Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana