Bez licenci nema rada za firme privatnog obezbeđenja Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 04. 10. 2016. 18:00:50

Privredna komora Srbije apelovala je danas na sva pravna i fizička lica, kao preduzetnike u oblasti privatnog obezbeđenja, da se prijave na obuke za licence u privatnom obezbeđenju, a krajnji rok za licenciranje je 1. januar 2017. godine.

privrednakomorasrbije17012015.jpg

Iz Udruženja za uslužne delatnosti PKS ukazuju da je neophodno što pre pristupiti planiranju, organizovanju i sprovođenju stručne obuke, polaganju stručnog ispita i pribavljanju licenci, odnosno dozvola za rad pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica, navodi se u saopštenju.

Oni podsećaju da je postavljen krajnji rok za usaglašavanje sa odredbama Zakona o privatnom obezbeđenju i neće biti pomeranja termina, zvanični je stav Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Privredni subjekti koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu – licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike“, navode iz PKS.

Kako kažu, trenutno sprovođenje obuka i licenciranja odvija se suviše sporo i da je nedovoljan broj prijavljenih kandidata.

Podsećaju da je prema podacima MUP-a, stručni ispit do 30. septembra položilo 8.550 polaznika, ali od toga je izdato samo 2.830 licenci, te da je 11 pravnih subjekata dobilo licencu za obavljanje delatnosti privatnog obezbeđenja.

Procenjuje se da je u ovoj delatnosti angažovano oko 35.000 radnika, a nijedno pravno lice, odnosno javno preduzeće, koje samo obavlja delatnost obezbeđenja – samozaštita, do sada nije podnelo prijavu, kako za obuku za zaposlene, tako i prijavu za sticanje licence za pravno lice.

„To u praksi znači da nijedno preduzeće koje ima ovakav vid zaštite, neće moći da radi na ovaj način, jer nije ispunilo zakonom definisane obaveze“, navodi se u saopštenju.

MUP će u toku novembra i decembra 2016. godine izvršiti instruktažu ovlašćenih službenika MUP-a za kontrolu primene Zakona o privatnom obezbeđenju, a Zakon, pravilnici i procedure, kao i spisak akreditovanih centara za obuku nalaze se na portalu PKS, na stranici Udruženja i na sajtu MUP, baner „Privatno obezbeđenje“.

2 Responses to “Bez licenci nema rada za firme privatnog obezbeđenja”

  1. Marko kaže:

    Postovani,
    U zakonu se spominje obavezno licenciranje privatnog obezbedjenja,nije objasnjeno sta se desava sa obezbedjenjem drzavnih preduzeca koje imaju svoje obezbedjenje tj nisu unajmili privatno obezbedjenje vec su svoje radnike obucili i postavili na ta radna mesta. U ugovoru ne pise obezbedjenje nego portir. Sta se desava u takvim situacijama?

  2. nikola.blesic kaže:

    kome.prijaviti.firmu.obezbedenja.koja.radi.proti.zakonito.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 4°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana