„Besede o ruskoj kulturi“ J.M. Lotmana Studio B

KulturaKultura Pocetna 09. 08. 2017. 15:18:33

U knjižarama se upravo pojavila knjiga „Besede o ruskoj kulturi“ (Svakodnevica i tradicije ruskog plemstva XVIII vek – početak XIX veka) Jurija Mihajloviča Lotmana koju je s ruskog jezika preveo Zorislav Paunković, a objavila „Akademska knjiga“ iz Novog Sada.

Besede-o-ruskoj-kulturi-knjiga

Ovo je najnovija knjiga Jurija Mihajloviča Lotmana (1922-1993), velikog istoričara ruske književnosti i teoretičara strukturalizma u nauci o književnosti i umetnosti. Lotman je jedan od osnivača Tartusko-moskovske škole semiotike. Medju knjigama J. M. Lotmana „Besede o ruskoj kulturi“ ističu se danas kao njegovo najpopularnije delo po temi, ključno u njegovom opusu.

Po Lotmanu, ruska klasika ne može se potpuno shvatiti bez poznavanja konteksta, odnosno, sredine u kojoj je ona nastala.

U ovom slučaju, to je rusko plemstvo od XVIII  do  početka XIX veka. Taj period, koji je istorijski već udaljen od nas, Lotman rekonstruiše u svojoj knjizi i piše o različitim aspektima svakodnevice ruskog plemstva: činovima, ženskom obrazovanju, udvaranju, dendizmu, kartanju, dvoboju, umiranju…

Knjiga je nastala na osnovu niza beseda ovog autora  na ruskoj državnoj televiziji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana