Berlinska ljubavna pesma Studio B

KulturaKultura Pocetna 01. 08. 2017. 21:35:49

Izdavačka kuća “Evrobuk” objavila je roman „Zvezde nad Berlinom“ Sare Matijas, koji su sa engleskog preveli Tina Simonović i Vladimir D. Janković

knjigacitanje26092014.jpg

Srpski čitaoci se tako ovim romanom prvu put sreću sa Sarom Matijas a originalni naslov njenog romana je „Berlinska ljubavna pesma“ .

Knjiga je i u originalu štampana ove godine, a u pitanju je roman iz takozvanog „Young Adult“ (mladi odrasli) žanra, koji govori o zabranjenoj ljubavi izmedu dvoje tinejdžera u Berlinu 1942, a koji će se, osim tinejdžerima, veoma dopasti i ljubiteljima istorijskih i ljubavnih romana.

Devojka, 17-godissnja Romkinja, igračica je na trapezu u putujućem cirkusu, i u nju se zaljubljuje njen vršnjak, koji je već zavrbovan za nemačku vojsku, pošto je postao član  Hitlerove omladinske organizacije (Hitlerjugend).

Inače, Maks je sin uglednog berlinskog lekara, odrastao u luksuzu i njegova porodica 1942. još dobro živi iako se rat sve više približava.

Priču njihove ljubavi pričaju oboje, svako sa svoje taccke gledišta. Maks, pripadnik nacističke omladine i Lili, kojoj preti koncentracioni logor i smrt u gasnoj komori, pošto je pripadnica „Cigana“, koje su nacisti imali u plani da istrebe kao i Jevreje.

Autorka Sara Matijas se upustila u temu koja nije mnogo poznata, a to je sudbina Roma u Drugom svetskom ratu, i u tome uspela, jer nudi genezu progona Roma u Rajhu kroz tragičnu sudbinu dvoje mladih ljubavnika čija je ljubav unapred osudjena na propast.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pljusak i grmljavina

Max: 24°C
Min: 19°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana