Beogradskom izjavom završen „Beogradski kontrapunkt“ Tanjug

KulturaKultura Pocetna 05. 06. 2018. 15:29:17

Potpisivanjem „Beogradske izjave“, u Jugoslovenskoj kinoteci završen je drugi međunarodni skup „Beogradski kontrapunkt“, koji je pod naslovom „Lične slike sveta u pokretu“ bio posvećen globalizaciji u kulturi i posledicama tehnološkog napretka.

kinoteka28102014.jpg

Istoričar umetnosti sa Islanda Gunar Kvaran i pisci Džang Kangkang (Kina), Vladimir Pištalo (Srbija), Jurij Poljakov (Rusija), Dejvid Homel (Kanada) i Fransisko Lopez Sača (Kuba) složili su se da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili.

„Globalni neurotični i površni stil života, koji se nameće kao jedini moguć i jedini prihvatljiv, pretvara antičku ili prosvetiteljsku viziju potpunog čoveka u jedonodimenzionalno biće, a ljudsku zajednicu u biomasu, pogodnu za brzu mentalnu obradu i preradu“, piše u „Beogradskoj izjavi“.

Potpisnici se slažu i da vrtlog visokotehnolizovane epohe potiskuje danas na marginu nekada nesporne kulturne težnje.

„Zaoštravaju se odnosi među narodima, a poravnava kulturno obilje sveta. Razaranja su fizička i duhovna, a nosioci moći svoje interese poturaju kao neupitne vrednosti. Svetska industrija zabave i antikulture uposlena je u opisanom smeru i nastoji da potpuno prevlada i zavlada“, smatraju učesnici „beogradskog kontrapunkta“.

U „gradu na staroj, simboličnoj granici svetova, na mestu čestih sudara, ali i kulturnih ukrštaja, sa težnjom da njihov razgovor bude sadržajna razmena i prožimanje, intelektualci iz različitih krajeva sveta složili su se da mimo drugih podela i razlika koje su neizbežne, kultura mora da doprinese višedimenzionalnosti sveta i da treba da pomogne osvešćivanju pojedinca klonulog pod epohalnim pritiskom.

„Kultura je izraz zapitanosti i odgovornosti. Kultura je svest da svet ne počinje juče, niti će trajati samo za našeg trajanja. Kultura od razlika pravi bogatstvo kontrapunkta, a ne metež sukoba. Svaki razumevajući razgovor čini korak u smeru takvog osvešćivanja. Mi taj mali korak ovde činimo“, zaključili su na kraju skupa Kangkang, Kvaran, Pištalo, Poljakov, Homel, Lopez Sača, Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Još jedan od zaključaka „Beogradskog kontrapunkta“ jeste da ne može da postoji jedinstvena globalizovana kultura i da bi jedan takav amalgam doveo do ugrožavanja povesnih kultura dugih tradicija, već da je neophodno da se sačuva mozaična struktura kao zbir pojedinačnih različitih kultura i tradicija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana