Beogradski investicioni dani Studio B, Tanjug

Objavljeno: 09.11.2017. 15:25 Izmenjeno: 10.11.2017. 10:20

Fokus ovogodišnjih Beogradskih investicionih dana biće na regionalnoj saradnji i povezivanju. Na skupu najavljeno učešće oko 400 državnika iz zemlje i regiona, lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava. Predsednica Vlade Ana Brnabić otvoriće zvanično sutra regionalni ekonomski forum „Beogradski investicioni dani 2017“, u Sava centru.

Beogradski investicioni dani, koji počinju danas, okupiće više od 400 učesnika iz zemlje i sveta, ali i predstaviti investicione potencijale Beograda i dati mogućnost domaćim privrednicima da dobrim aranžmanima dodatno unaprede privredni ambijent u Beogradu i Srbiji.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na konferenciji za novinare u Starom dvoru istakao je da je suština ovog dvodnevnog foruma da usled naše dobre, povoljne investicione klime, koja je u skladu i sa ocenama Svetske banke, MMF-a i svih međunarodnih institucija, iskoristimo našu komparativnu prednost, saopštio je Beoinfo.

„Mi sada imamo makroekonomsku i političku stabilnost i ono što je najbitnije u poslednje tri godine, Beograd ima velike i značajne investicione projekte. Beograd će na ovom forumu predstaviti svoje razvojne, investicione projekte, ali će dati šansu beogradskim privrednicima da direktno sklapaju privredne aranžmane“, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, forum će obeležiti centralni panel, koji se odnosi na region.

„Zadatak i uloga Beograda je da pokrene međunarodnu saradnju i insistira na tome, ali i da unapredi regionalnu saradnju. To će biti panel gradonačelnika regiona kome će, osim gradonačelnika Beograda, prisustvovati i gradonačelnici Tirane, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Banjaluke. Naša želja je da se u direktnoj komunikaciji glavnih gradova, koji imaju oko 40 odsto BDP-a svojih zemalja, direktnim razgovorima gradonačelnika i njihovih timova uspostavljaju bolji bilateralni odnosi dva grada, indirektno i država, ali i da se prave konkretni projekti“, objasnio je Milosavljević.

Pokušaćemo, dodao je on, da na biznis forumu napravimo i neke zajedničke projekte sa kojima će glavni gradovi regiona nastupati.

„Ovaj forum će obeležiti i prisustvo međunarodnih institucija, a njihova uloga je da na objektivan, nezavistan i nepristrasan način, svim investitorima koji budu došli na forum objasne i pokažu kakva je investiciona klima trenutno u Srbiji“, naglasio je Milosavljević.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, precizirao je Milosavljević i dodao da će biti organizovani radni sastanci, „B2B“ sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje. „Za sada imamo veliki broj zahteva iz oblasti enegetike, putne infrastrukture, tako da će Grad Beograd biti veoma aktivan na „B2B“ sastancima. Biće potpisan i veliki broj sporazuma Grada Beograda sa drugim gradovima, a sa Sarajevom će biti potpisano šest sporazuma, istakao je Milosavljević.

Predsednica Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF) Ana B. Bovan izrazila je nadu da će forum biti uspešan jer gradonačelnici dolaze sa velikom grupom privrednika. Tako recimo Grad Sarajevo dovodi grupu od dvadesetak privrednika, navela je ona i dodala da će i iz drugih gradova biti veliki broj zainteresovanih firmi.

„Biće organizovan i panel direktora iz regiona i Srbije, a osim toga imamo i lokalne samouprave iz Srbije koje su takođe aktivne. Beogradski investicioni dani su promocija i stavljanje na još bolje mesto na investicionoj mapi Beograda i Srbije. Petnaestak gradova iz Srbije uključilo se u ovaj proces, oni imaju svoje projekte iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, a pojedinačne firme iz privatnog sektora u oblasti rudarstva, poljoprivrede, građevinarstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i socijalne zaštite“, naglasila je Bovan.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da je cilj ovog foruma regionalna saradnja, ali da su privrednici Beograda i Srbije zainteresovani za olakšanje trgovine u regionu. Mi ćemo, dodao je, na posebnom panelu govoriti o važnom dokumentu, a to je dodatni protokol o olakšanju trgovine.

„Imajući u vidu značaj ovog dokumenta, očekujemo učešće velikog broja privrednika, a mi smo im dali dali mogućnost da istaknu probleme koje imaju i da tako u kontaktu sa nadležnim državnim institucijama dobiju konkretne odgovore. Očekujemo da ćemo na ovaj način dati pun doprinos razvoju ekonomske saradnje u regionu“, naveo je Miletić.

Beogradske investicione dane, koji se 9. i 10. novembra održavaju u „Sava centru“, organizuju Grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana