Beograd na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 18. 05. 2017. 15:43:27

Grad Beograd uspešno se predstavio na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji je danas posetio i ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović.

beograd-sajam-predstavljanje-bi

foto Beoinfo

Grad Beograd učestvuje drugu godinu zaredom na prestižnom sajmu, a prvi put samostalno, istakla je za Beoinfo vršilac dužnosti podsekretara za privredu Maja Bajagić.

Ona je precizirala da su na štandu glavnog grada predstavljeni poljoprivredni proizvođači iz šest beogradskih opština. Grad Beograd je, kako je naveo, uputio poziv beogradskim opštinama da učestvuju na ovom sajmu, na koji su se odazvale opštine Rakovica, Surčin, Zemun, Lazarevac, Mladenovac i Grocka.

– Posetioci na štandu Grada Beograda imaju priliku da se upoznaju sa prestižnim medarima, vinarima, proizvođačima suhomesnatih i mlečnih proizvoda, kao i sa drugim individualnim proizvođačima sa teritorije prestonice koji svoje proizvode plasiraju na beogradskim pijacama – navela je Maja Bajagić i dodala da su iz tog sekretarijata veoma zadovoljni posetom na štandu Grada Beograda, koji se nalazi u Master hali Novosadskog sajma.

Ona je za Beoinfo podsetila da se u novembru tradicionalno organizuje „Etno- sajam hrane i pića” na Beogradskom sajmu, na kome će se treći put samostalno predstaviti i Grad Beograd.

Pomoćnik direktora Uprave za poljoprivredu pri Sekretarijatu za privredu grada Savo Pavičić istakao je da su beogradski proizvođači poneli brojne nagrade na ovogodišnjem sajmu.

Kako je naveo, nagrade su dobili: Poljoprivredno gazdinstvo Pajić Miloš – zlatna medalja za kulen, Karolj Horvat – zlatna medalja za slaninu i srebro za kulen, Ljiljana Janjić – velika zlatna medalja za mocarelu „natur”, Vinarija Pantić – zlatna medalja za stono vino, proizvođač džema od ljute paprike „hoti svit” – zlatna medalja za dizajn ambalaže i poljoprivredno gazdinstvo Aćimović za  proizvode od autohtonih rasa – dve srebrne medalje za kulen i kobasicu od moravke.

Posetioci štanda Grada Beograda mogli su saznati upoznati da u srpskoj prestonici ima 33.000 registrovana gazdinstava, da 80.000 ljudi živi od poljoprivrede, kao i da se obrađuje 150.000 hektara. Takođe da je Grad Beograd, 2016, pomogao registrovane poljoprivredne proizvođače iz svih 17 gradskih opština sa više od 45 miliona dinara, što je dvostruko više nego 2015. godine.

Na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2017, u kojoj je izdvojeno 80 miliona dinara više od prethodne godine za podsticaje u poljoprivredi, Sekretarijat za privredu će dodeliti podsticajna sredstva u oblastima poljoprivredne mehanizacije, pčelarstva, stočarstva, protivgradnih mreža, plastenika i sistema za navodnjavanje kap po kap.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 13°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana