Beograd bez prepreka za osobe sa invaliditetom Studio B

BeogradBeograd Pocetna 04. 12. 2017. 14:09:38

U Beogradu sve manje barijera za osobe sa invaliditetom, istaknuto na okruglom stolu „Unapređenje položaja i inkluzija osoba sa invaliditetom u društvu”, održanom u Starom dvoru.

skola-rampa-inval

Gradski većnik Dragomir Petronijević rekao je da je danas u Beogradu znatno manje barijera za osobe sa invaliditetom nego što ih je bilo pre tri i po godine. On je dodao da Savet za zapošljavanje Grada Beograda, čiji je predsednik, posebnu pažnju posvećuje teže zapošljivim grupama.

– Najviše uspeha u zapošljavanju osoba sa invaliditetom imali smo u IT sektoru i to će biti prioritet u narednom periodu. Ideja je da se napravi IT centar koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom. Pomoć u zapošljavanju u privatnom sektoru će i dalje biti prioritet za lica sa invaliditetom, dok je od javnih preduzeća „Beograd-put” zaposlio njih najviše – ukazao je Petronijević.

On je podsetio da u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, koji danas ostvaruje dobit od 10 miliona evra, rade i osobe sa invaliditetom. Takođe je istakao da u programu podele gradskih lokala, 24 meseca bez plaćanja kirije, prioritet imaju osobe sa invaliditetom, i zaključio da su te osobe jednako talentovane kao i ostale, samo im treba dati šansu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da je nova gradska vlast pre više od tri godine počela prvo da ruši arhitektonske barijere, a onda i sve druge barijere sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, pre svega u pristupu obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj zaštiti.

– U saradnji sa „Gradskim stambenim”, postavljeno je 250 rampi za osobe sa invaliditetom. Sekretarijat je deci sa smetnjama u razvoju omogućio uslugu ličnog pratioca. Počeli smo pre tri godine sa 40 lica, a danas je angažovano 330 ličnih pratilaca. Takođe, uspešno se sprovodi i program personalne asistencije, koji je direktno na usluzi osobama sa invaliditetom. Danas su u prestonici angažovana 52 personalna asistenta, dok je do 2014. godine taj program postojao samo na papiru. Takođe, na inicijativu gradonačelnika osnovan je i Savet za osobe sa invaliditetom – ukazala je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da je u toku ove godine Grad Beograd podržao više udruženja za osobe sa invaliditetom sa 56 miliona dinara i za narednu godinu najavila još veću podršku.

Na okruglom stolu uzeli su učešće organizatori skupa predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Beograd Gordana Pušara, direktor Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Miodrag Pešić, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović, kao i predstavnici opština Savski venac i Surčin, te predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i drugih udruženja osoba sa invaliditetom.

One Response to “Beograd bez prepreka za osobe sa invaliditetom”

  1. Aleksandra kaže:

    Zivim na Zvezdari,tacnije u Mirjevu.Invalid sam 180 5 KVANTITATIVNO ,100% PO ORGANU.hODAM UZ POMOC HODALICE SA CETRI TOCKA.oSAM MESECI NISAM IZASLA IZ STANA JER ISPRED ULAZA IMAM STEPENISTE.gDE SAM SE GOD OBRATILA ZA RANPU,DOBILA SAM NEGATIVAN ODGOVOR.
    Spstovanjem Aleksandra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Umeren sneg

Trenutna temperatura -1°C

Umeren sneg

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana