Babić dobitnik nagrade “Nikola Milošević” Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 02. 2019. 13:39:35

Dobitnik nagrade “Nikola Milošević” za 2018. godinu je profesor Jovan Babić za delo “Ogledi o odbrani” u izdanju Službenog glasnika.

radio-beograd2

U toj studiji Babić analizira fenomene savremenog života tražeči odgovor na moralna pitanja koja se tiču političke filozofije, ali i filozofije prava, navodi se u obrazloženju ovogodišnjeg žirija.

„I kada sam 2011. završio tekst „Ispravno i nužno“, koji je sada centralna glava ove moje knjige, poželeo sam da ga, kao što sam ponekad i ranije radio, pokažem Nikoli i da ga pitam šta kaže, koliko ketmana je konačno nedopustivo u stvarnom svetu“, rekao je Babić i dodao da je ponosan što je dobio nagradu „Nikola Milošević“ u vremenu kada se mnogo piše, a malo čita i kada je knjiga postala „čudno preduzeće“.

Imenovanjem nagrade za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti, umetnosti i filozofije – „Nikola Milošević“ Radio Beograd 2 čuva uspomenu na ovog izuzetnog intelektualca.

Nikola Milošević (1929 – 2007) bavio se filozofijom, književnim radom, publicistikom i književnom kritikom. Uspostavio je nove standarde u tumačenju književnosti i filozofije. Učestvovao je u mnogim književnim i političkim javnim tribinama. Svojim aktivnostima, naučnim radom, ali i političkim angažovanjem obeležio je drugu polovinu dvadesetog i početak XXI veka. Napisao je više od dvadeset knjiga filozofske i književno-teorijske tematike, nekoliko knjiga iz oblasti politike i tri romana. Ovaj izuzetni besednik bio je rado slušan sagovornik Radio Beograda.

Radio Beograd 2 proslavio je danas svoj 61. rođendan. Direktor Radio Beograda Milan Nedić pozdravio je goste, čestirao Dan Radio Beogradu 2 i laureatu značajnog priznanja.

„Ova godina je znaku 95-godišnjice Radio Beograda i 50 godina Beograda 202. prošle godine smo slavili 60 godina Drugog programa Radio Beograda i 60 godina Televizije Srbije“, rekao je Nedić i naglasio da će podsetiti svoje slušaoce na sve što je Radio Beograd tokom bogate istorije prikazao, ali i nagovestiti budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana