Vulin:Nova tržišta za odbrambenu industriju Srbije Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 04. 09. 2017. 12:06:50

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Astani sa ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Kazahstana Beibutom Atamkulovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti odbrambene industrije dve zemlje.

vulin-astana-expo-greb

Ministar Vulin je tom prilikom rekao da je prethodna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića doprinela većoj efikasnosti i konkretizaciji projekata, te dodao:

“ Sa ministrom Atamkulovim već smo dogovorili da se razmene ekspertske delegacije i da počnemo da sarađujemo na konkretnim projektima modernizacije određenih protivvazdušnih sistema, ali isto tako i transfera tehnologija. Kazahstanske kolege su veoma zainteresovane za saradnju sa našim kompanijama: Jugoimportom, Milanom Blagojevićem, sa Krušikom“, rekao je.

Takođe, kazao je ministar, kazahtanske kolege su zainteresovane i za saradnju sa našim Jumkom.

„Dakle čitava paleta naših proizvoda ovde ima prostora, a svakako i naša pamet, ne samo proizvodnja, već i tranfer tehnologija, dakle ono što naši stručnjaci, naši inženjeri ovde mogu da pokažu i ovde prenesu“, istakao je ministar Vulin.

On je dodao da će to biti značajan podsticaj za našu odbrambenu industriju i da sada samo od nas zavisi da li ćemo biti u stanju da iskoristimo politički impuls koji smo dobili.

“ Vrata u Kazahstanu su nam svakako otvorena, politika ih je otvorila, a sada je na poslu i na struci da upravo to iskoristimo“, rekao je Vulin.

Govoreći o našoj odbrambenoj industriji, Vulin je kazao da je Vlada Srbije prvi put u istoriji uložila 50 miliona evra u odbrambenu industriju i da je to prvo značajnije ulaganje od kada postoji odbrambena industrija Srbije.

“ Naša preduzeća su likvidna, naša preduzeća imaju mogućnost da rade, sada ovde u Kazahstanu imaju i tržište. Kazahstan je naša ulaznica za Centralnoazijsko tržište koje broji 60 miliona stanovnika i za našu industriju je veoma zaniml?ivo jer to su bogate zemlje koje hoće da razvijaju svoje armije i koje hoće da ulažu u svoju odbrambenu industriju. Ovo je naša prilika i zaista možemo da je iskoristimo“, naglasio je ministar Vulin.

Izrazivši zadovoljstvo obilaskom međunarodne izložbe EXPO 2017, ministar Vulin je na kraju sastanka pozvao zainteresovane kazahstanske kompanije da, na obostranu korist, ulažu u Srbiju.

Delagacija Ministarstva odbrane posetila je danas deo fabrika namenske industrije Kazahstana, kompanije „Kazakhstan Aselsan Engineering”, “Kazakhstan Paramount Engineering”, saopšteno je iz tog resora.

Vulin u Astani na izložbi EXPO 2017.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin počeo je  prvu zvaničnu posetu Republici Kazahstan obilaskom međunarodne izložbe „EXPO 2017“. Međunarodna specijalizovana izložba „Astana Ekspo 2017“ se ove godine organizuje pod motom „Energija je budućnost“, a Srbija je jedna od gotovo 50 zemalja koje su predstavljene na ovoj značajnoj manifestaciji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin počeo je danas prvu zvaničnu posetu Republici Kazahstan obilaskom međunarodne izložbe „EXPO 2017“.

Međunarodna specijalizovana izložba „Astana Ekspo 2017“ se ove godine organizuje pod motom „Energija je budućnost“, a Srbija je jedna od gotovo 50 zemalja koje su predstavljene na ovoj značajnoj manifestaciji.

„Vredno je i važno pokazati šta Srbija sve ima da ponudi čitavom svetu. Naš štand je veoma posećen a naši domaćini iz Kazahstana našoj delegaciji poklanjaju veliku pažnju. Srbija je i ovde na svetskoj izložbi pokazala kolika je kreativnost njenih ljudi i koliko imamo znanja koja možemo da ponudimo čitavom svetu“, rekao je rom prilikom ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, biti na ovakvim mestima je veoma značajno jer ona pružaju priliku za sklapanje mnogih poslova kao i da se pokaže koju tehnologiju posedujete i da naučite nešto od drugih, a Srbija, istakao je, „svakako, može da nauči druge, ali i da nauči od drugih“.

Govoreći o poseti Kazahstanu, Vulin je rekao da će u fokusu biti prostor za angažovanje naše odbrambene industrije, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Razgovaraću sa svim ljudima u Kazahstanu koji odlučuju o takvim stvarima. I sa ministrom odbrane i sa ministrom koji je zadužen za odbrambenu industriju, sa predsednikom Vlade, sa zamenikom predsednika, svima onima koji su veoma zainteresovani da odbrambena industrija Srbije pokaže šta može upravo na ovom prostoru“, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, ono što je najbitnije u njegovoj poseti biće kako da se otvori prostor za odbrambenu industriju Srbije.

„Dobrim delom taj prostor je već otvoren posetom predsednika Aleksandra Vučića, posetom o kojoj se ovde još uvek govori i koja se veoma visoko ceni, a na meni je da nastavim upravo tim putem“, napomenuo je Vulin.

Međunarodna izložba Ekspo-2017 otvorena je 10. juna i trajaće do 10. septembra, a očekuje se da će je posetiti gotovo pet miliona ljudi, među kojima i dva miliona turista.

Delegacija Ministarstva odbrane boravi u Kazahstanu do 5. septembra, a ministar Vulin će se tokom posete sastati sa ministrom odbrane Sakenom Žasuzakovim i ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Kazahstana Beibutom Atamkulovimi, a obići će i kompanije kazahstanske namenske industrije i Nacionalni kosmički centar.

One Response to “Vulin:Nova tržišta za odbrambenu industriju Srbije”

  1. Gordana kaže:

    Na EXPO 2017 ucestvuje vise od 100 zemalja a ne “ gotovo 50″ kako je u tekstu napisano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 20°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana