Arifi:Albanci u Makedoniji ne crtaju državne granice Tanjug

RegionRegion Pocetna 18. 03. 2017. 15:15:39

Albanskom platformom za pregovore o formiranju makedonske vlade ne predviđa se otvaranje pitanja o granici sa Kosovom, a politika Albanaca u Makedoniji ni u jednom periodu nije bila vođena crtanjem granica, kaže gradonačelnica Tetova Teuta Erifi.

skopljevlada18052015.jpg

Ona je dodala da jedna od tačaka platforme, usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid od 1912. godine do 1956. godine nad Albancima u Makedonijinije, nije izazvala problem kod makedonskih partija( VMRO-DPMNE i SDSM) i da su jedino tražile da se Rezolucija odnosi na genocid prema svim građanima bez obzira na etničku pripadnost.

„Ja se slažem sa tim, jer mi smo svi živeli u državi gde su žrtve nekada bili Albanci, nekada Makedonci, nekada Srbi, Jevreji, Romi, a nekada su žrtve bile ideološke u zavisnosti od vremena“, rekla je Arifi za Politiku.

Ona kaže da nije postojala namera da se etiketira neka država u regionu, a posebno ne Srbija i njen narod koji je u istoriji puno stradao.

Ona je navela da osim Rezolucije Albanska platforma predviđa proširenje upotrebe albanskog jezika, otvaranje debate vezano za zastavu, grb, himnu.

Upitana da li se platformom otvorilo i pitanje granica sa Kosovom ona kategorično tvrdi da toga u platformi nema i da politika Albanaca u Makedoniji ni u jednom periodu nije vođena crtanjem granica.

„U platformi nema nikakvog sadržaja o granicama“, rekla je gradonačelnica Tetova i dodaje da je premijer Albanije Adi Rama odigrao ulogu pomiritelja svih albanskih partija u Makedoniji i da je na razgovoru u Tirani tekst jednoglasno prihvaćen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Susnežica

Max: 1°C
Min: 0°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana