AP:SRB i HR obećale da će raditi na smirivanju tenzija Tanjug

RegionRegion Pocetna 12. 02. 2018. 16:01:18

Američka agencija AP izvestila je o poseti predsednika Srbije Zagrebu ističući da su Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović obećali da će raditi na smirivanju tenzija između dve zemlje.

vucic-grabar-kitarovic-kolinda-sastanak

Odnosi Srbije i Hrvatske smatraju se ključnim za mir i stabilnost Balkana, ističe AP.

Američka agencija konstatuje da se dvodnevna poseta predsednika Vučića Hrvatskoj smatra pokušajem unapređenja ekonomskih odnosa i rešavanja nekih od bolnih pitanja, koja su opterećivala odnose dva suseda od sukoba „tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije“.

Agencija prenosi delove sa konferencije za novinare šefova država Hrvatske i Srbije navodeći izjavu hrvatske predsednice da su, „nažalost, odnosi dve zemlje opterećeni prošlošću“.

„Nažalost, ta prošlost još uvek nas sprečava da možemo da opišemo odnose između dve zemlje kao prijateljske“, rekla je Kitarović i dodala da Hrvatska i Srbija imaju „zajedničku odgovornost za budućnost jugoistočne Evrope“.

Vučić je, prenosi AP, rekao da je došao da „razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo“.

„U sledećih sto dana pokušaćemo da promenimo atmosferu“, rekao je on.

AP prenosi da su oba predsednika priznala da se još uvek ne slažu oko mnogih otvorenih pitanja, uključujući pitanje granice, a da je Vučić rekao da će dve zemlje pokušati da taj problem reše u naredne dve godine ili će ga uputiti na međunarodnu arbitražu.

Neuspeh da reši granično pitanje mogao bi da predstavlja najveću prepreku za članstvo Srbije u EU, jer bi Hrvatska, koja je već članica, mogla da ga blokira, ocenjuje američka agencija podsećajući da je EU poručila kandidatima da pre prijema moraju da reše svoje granične sporove.

Agencija prenosi i da je više od 1.000 hrvatskih ratnih veterana i nacionalista organizovalo proteste protiv Vučića, koji su nosili hrvatske zastave i transparente osuđujući Vučićev ultranacionalistički stav tokom sukoba 1991.-1995. godine i zahtevajući izvinjenje i ratnu odštetu od Srbije.

AP prenosi i da su u Zagrebu na snazi jake mere bezbednost tokom posete predsednika Srbije, uključujući snajperiste na krovovima kuća pored kojih je prošla Vučićeva kolona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana