Apel za štednju vode i oprez pri visokim temperaturama Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 03. 08. 2017. 13:00:56

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović uputio apel za štednju vode i pozvao na oprez pri visokim temperaturama.

voda-zalivanje-basta-greb

U vreme velikih vrućina moramo trošiti onoliko vode koliko je neophodno, ali je moramo i štedeti jer ćemo tako svi imati dobar pritisak i dovoljno vode, rekao je Mladenović, gostujući u „Svitanju” na Televiziji „Pink”.

– U određenim delovima grada sada imamo nekoliko puta veću potrošnju nego što je to uobičajeno, što dovodi do problema kod ostalih potrošača a naročito kod onih koji žive u višim delovima grada. Zato stalno apelujemo na sugrađane da racionalno troše vodu jer je potpuno jasno da je normalno da potrošnja bude 10 do 20 odsto veća kada su ovako visoke temperature, ali nikako u ovim razmerama kakve su sada – rekao je Mladenović.

On je ukazao da je, idući u susret vrućinama, grad održao sednicu Štaba za vanredne situacije još krajem juna, kada je donet niz zaključaka i preporuka kako bi se predupredili mogući problemi.

– U periodu najvećih vrućina radnici treba da se sklone sa sunca i tako zaštite, a kako gradilišta u Beogradu ima mnogo, apelujemo i na poslodavce da vode računa o zaštiti na radu. Ista je situacija i sa radnicima gradskih komunalnih preduzeća. Apelujemo i na građane da preduzmu sve potrebne mere, zamrače prostorije, nose flašice vode sa sobom i ne izlaze u najtoplijim delovima dana, a mi smo, kako bismo pomogli sugrađanima, u centru grada postavili više cisterni sa vodom za piće, tako da mogu da se osveže. Naša preporuka je svakako da se ne zadržavaju previše na suncu, naročito hronični bolesnici kako ne bi dodatno ugrozili svoje zdravlje – kazao je Andreja Mladenović.

Govoreći o gradilištima u Beogradu, zamenik gradonačelnika istakao je da ne očekuje da vrućine bitno utiču na tempo izvođenja radova.

– Već sledeće nedelje očekujemo otvaranje robne kuće „Ikea”, i to će biti veliki događaj za sve nas. Samo u infrastrukturu uloženo je oko deset miliona evra, odnosno oko šest kilometara saobraćajnica, pet kilometara vodovodne mreže, dva kilometra javne rasvete, pokrenuli smo buster stanicu za vodu tako da sada naselje Boleč ima vodu iz vodosistema u Makišu. Nastaviće se sa povezivanjem Kaluđerice, Ritopeka i podavalskih naselja, što je veoma važno za taj deo grada. Prisustvo ove kompanije je dobar signal drugim investitorima i očekujemo da „Ikea” u narednim godinama nastavi sa zapošljavanjem. U celom poslu imali smo sjajnu saradnju sa Vladom Republike Srbije i drago nam je da su svi zadovoljni postignutim rezultatima – istakao je Mladenović.

On je podsetio da Beograd danas ima više od 500 gradilišta, koja će doneti nova radna mesta i kvalitetniji život.

– Izgradnja u Beogradu donosi i novac za izgradnju nove infrastrukture kako bismo stvorili uslove za bolji život svih sugrađana. To je krug koji omogućava da se grade novi putevi, komunalne usluge budu mnogo kvalitetnije i da se očuva pozitivni duh našeg grada. To utiče i na privlačnost Beograda stranim turistima i mi se kao Grad Beograd trudimo da podstičemo sve aktivnosti koje imaju za cilj dobrobit Beograđana – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

One Response to “Apel za štednju vode i oprez pri visokim temperaturama”

  1. Milica M. kaže:

    Apel na štednju vode nije dovoljan u ovakvim ekstremnim situacijama. Živim u Barajevu, i već 48 h nemamo vodu, slavine su suve i danju i noću. Predlažem da se uvedu planska isključenja. Tako da znamo: npr. 6h ćemo imati, vodu, pa 6h nećemo. Ovo stvarno nema smisla i nije pošteno prema građanima koji su skupo platili priključak za vodu i redovno izmiruju obaveze prema Beogradskom vodovodu. Obzirom da će ove visoke temperature trajati još 5-6 dana, neophodna su planska isključenja. Kakav apel građanima, to je izbegavanje odgovornosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura -1°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana