Antić potpisao sporazum za izgradnju gasnih elektrana Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 07. 06. 2019. 18:58:39

Ministar energetike Aleksandar Antić potpisao u Sankt Peterburgu sa Gasprom energoholdingom sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije.

 

„Razgovali smo i o Petrohemiji pošto NIS, odnosno Gaspromnjeft, pokazuju snažno interesovanje kada je Petrohemija u pitanju. Nastavićemo razgovore o mogućnosti da se taj proces definiše kroz strateško partnerstvo“, rekao je Antić na ekonomskom forumu SPIEF.

Kaže da je važno da Srbija za Petrohemiju nađe partnera koji će obezbediti snažne investicije i učiniti Petrohemiju uspešnom i održivom, bez obzira na moguće turbulencije kada je cena sirove nafte u pitanju.

Kada je reč o gasnim elektranama, naveo je da je sporazum potpisan u prisustvu predsednika UO Gasproma Alekseja Milera. „To je ozbiljan korak dalje u razvoju tih projekata koji planiramo sa Gaspromom već duže“, naglasio je ministar energetike.

Antić navodi da je predviđeno za nekoliko gradova da se razmotri mogućnost gradnje tih elektrana koje bi bile za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Sa tim se najdalje otišlo u Kragujevcu.

Kaže da će se za Beograd, Niš i Novi Sad tek razgovarati o tome sa lokalnim samoupravama. „Izgradnja gasnih elektrana je moguća i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje struje možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju“, objasnio je ministar. Antić dodaje da je sa direktorom Gaspromnjefta Aleksandrom Ðukovim razgovarao danas i o zajedničkim aktivnostima u pravcu jačanja NIS-a, što kao kompanije, što kao reginalnog igrača.

„U tom smislu pre svega smo konstatovali da se ključna investicija vezana za proizvodnju postrojenja Duboka prerada odvija dobra, i da će ta invesitcija vredna oko 300 miliona evra biti završne na jesen ove godine, što je ozbiljna iskorak za NIS. Pošto se tom investicijom povećava značajno efikasnost i dubina prerade na preko 99 odsto“.

Ta rafinerija će raditi efikasno i daleko profitabilnije i u skladu sa najvišim standardima kada je ekologija u pitanju“, naglasio je Antić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana