Analitičari: Skandalozna naslovnica sa fašističkim elementima Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 09. 11. 2018. 18:42:07

Skandalozno! List „Danas“ objavio karikaturu na kojoj se predsednik Vučić poredi sa Hitlerom. Naslovnu stranu lista „Danas“ osudili Ministarstvo kulture i političke partije, ali ne i novinarska udruženja.

vucic-danas-telop-greb.........

Naslovnica dnevnog lista „Danas“ na kojoj se predsednik Vučić poredi sa Hitlerom jeste prvorazredni skandal, čiji je cilj da se predsedniku pripišu najgori mogući politički i moralni atributi. To je, nažalost, postalo nepisano pravilo u delu nazovi kritičke javnosti Srbije, koja ne bira reči i izraze kojima će vređati predsednika, ocenjuju politički analitičari. Prema njihovom mišljenju, takvi stavovi i izjave usmereni su na uznemiravanje javnosti i izazivanje političkog bezumlja, i predstavljaju zloupotrebu slobode izražavanja. Analitičari ističu da to potvrđuje da u Srbiji nema cenzure medija već različitih uređivačkih politika, koje pod okriljem slobode govora pišu sve i svašta a da pritom ne trpe nikakve sankcije.

Kada jedan dnevni list kao što je „Danas“ objavi naslovnicu sa karikaturom koja nedvosmisleno vređa  predsednika Vučića poredeći ga sa najvećim nacistom svih vremena Adolfom Hitlerom, jeste, smatraju analitičari, neviđeni skandal čiji je cilj da se predsedniku Srbije pripišu najgore moguće moralne i političke osobine i kreira klima velike političke netrpeljivosti, a time stvori i zla krv među političkim nesitomišljenicima.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da objavljivanje takvog  naslova predstavlja akt nesumnjive zloupotrebe slobode izražavanja koja se neograničeno koristi bez ikakve političke i moralne odgovornosti. Tvrdi da tu nema kritičkog stava već čistog propagandističkog akta koji može imati dalekosežne posledice.

Naslovna strana lista „Danas“ u najmanju ruku je neprimerena i problematična jer pokazuje da u Srbiji može da se objavi sve i svašta, kaže urednik političke rubrike  Informera Milan Dobromirović. On dodaje da je granica pristojnosti davno prekoračena, ali da je na tako skandaloznu naslovnicu sa fašističkim elementima  reagovao samo deo Udruženja novinara, dok reakcije ostalih nije bilo. Time se, kaže Dobromirović, nameće pitanje u čemu je razlika između naslovnih strana lista „Danas “ i „Ilustrovane politike“, gde je pre nekoliko dana pisalo da su psi pušteni, na šta su reagovali svi oni koji danas nisu.

Tekstovi u kojima se otvoreno vređa predsednik Vučić potvrđuju da ne postoji cenzura medija, jer da je tako, takve propagandističke i nekorektne naslovnice nikada se ne bi objavljivale, tvrdi Vuk Stanković. To je, dodaje, jedna tipična politikantska ujdurma čiji je cilj blaćenje i vređanje predsednika Srbije. Pritom ti isti mediji zloupotrebljavaju slobodu govora koja u našoj zemlji nesumnjivo postoji, zaključuje Vuk Stanković.

Analitičari se slažu i u tome da je deo medijskih udruženja koja se ne oglašavaju zapravo saučesnik u prljavoj kampanji protiv predsednika Vučića. Kritikom da postoji medijski mrak javnosti se baca prašina u oči jer u Srbiji postoji  medijska sloboda koja je lišena svake  moralne i druge odgovornosti. Analitičari zaključuju da bi svuda u Evropi nešto slično bilo prvorazredni skandal.

https://youtu.be/1K7uvJdPAKg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana