Analitičari: Pomaci Srbije na bilateralnom i ekonomskom planu Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 05. 2017. 18:32:04

Srpska delegacija boravak u Kini, na okruglom stolu svetskih lidera, iskoristila za konkretizovanje važnih dogovora o ulaganjima u putnu infrastrukturu, rudarsko-metalurški kompleks, uvođenje direktne avio-linije i izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Analitičari ocenjuju da su podjednako važni konkretni pomaci ostvareni na bilateralnom i ekonomskom planu.

forum-kina-lideri-ap-photo

Tradicionalno dobri odnosi dveju zemalja, kao i najnoviji primeri ekonomske saradnje na obostranu korist, temelj su na kojem nastavljamo da unapređujemo saradnju sa Kinom, kaže Akleksandar Vučić. Pozitivno iskustvo kineskih kompanija  najbolja je pozivnica i za druge, potencijalne investitore, a tretman kakav smo imali u Kini potvrđuje da smo cenjeni i uvažavani i da smo na dobrom putu – kaže Vučić.

Brojni susreti sa svetskim liderima potvrđuju da je Srbija cenjena i uvažavana – nezaobilazna na svim poljima na kojima se ukrštaju centri moći, kaže analitičar Dragomir Anđelković. Nivo na kojem su Srbija i premijer Vučić tretirani u Kini, ravan je tretmanu zemlje od barem 50 miliona stanovnika, kaže Anđelković i dodaje da blagonaklonost velike sile, a Kina to jeste u svakom pogledu, moramo da iskoristimo za unapređernje saradnje na svim poljima.

Srbija ima interesantne kapitalne projekte, Kina svež novac koji hoće da investira. Saradnja na obostranu korist nameće se kao logično rešenje, ocenjuju ekonomisti.

Saradnja Kine i Srbije je u ekspanziji, kaže Ekonomista Zoran Grubišić. Kinezi planiraju dodatna ulaganja u započete investicije, poput železare Smederevo, ali i nove poslove vezane za putnu infrastrukturu i direktnu avio liniju. Za nas je posebno važna najava izvoza poljoprivrednih proizvoda, jer su na tom polju mogućnosti neograničene, ocenjuje Grubišić.

Pozitivno iskustvo i tretman srpske delegacije na Forumu u Pekingu podgrevaju nadu da bi svetski lideri mogli pozitivno da odgovore na ponudu Aleksandra Vučića da naša zemlja bude domaćin narednog okruglog stola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana