Analitičari: Nacionalni konsenzus potrebniji nego ikad Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 13. 09. 2017. 19:07:35

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Analitičari ocenjuju da nam je nacionalni konsenzus potrebniji nego ikad i nadaju se da ćemo do njega doći.

pristina18112014.jpg

„Vreme je da ozbiljnije nego ikad razgovaramo o KiM, jer je to suština naše sadašnjosti i budućnosti“, poručio je Vučić i najavio da će se institucionalizovani dijalog, od oktobra, odvijati u koncentričnim krugovima. Predsednik očekuje da će dijalog biti tolerantan, uz poštovanje različitih mišljenja i učešće svih relevantnih aktera.

„Moramo da dođemo do konsenzusa, ili bar najšireg zajedničkog imenitelja“, kaže analitičar Dragomir Anđelković i ocenjuje da to možemo samo ako sve relevantne institucije istupe sa predlozima za rešavanje kosovskog problema, kažu šta je prihvatljivo, a šta ne.

„Jednom za svagda moramo trajno da rešimo pitanje KiM“, kaže gl. i odg. urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević i ocenjuje da je ubrzavanje tog procesa važno, pre svega, zbog Srba koji žive u južnoj pokrajini.

„Nije Hašim Tači dobio nadimak „zmija“ zato što je bio miroljubiv i veliki prijatelj Srba, ali smo i s njim morali da sarađujemo“, podseća Anđelković i ocenjuje da u tom kontekstu gleda i na ulazak srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja. Svi ratni lideri OVK su ratni zločinci, ali mi moramo da koristimo svaku šansu da poboljšamo položaj Srba na Kosovu, kaže Anđelković.

Učešće u vlasti je jedan od mehanizama kontrole, smatra Lađević i ocenjuje da Srbi moraju da iskoriste činjenicu da je Haradinaj kompromitovan. On dodaje da su nekome ko je na poternici „stavljeni okovi“ i sužen manevarski prostor.

Srbija će, kao i uvek, odraditi svoj deo posla i pred međunarodnu zajednicu izaći sa predlogom rešenja. Međunarodna zajednica mora da ukroti Prištinu i natera je da se ponaša odgovorno. Odgovornost je više na Vašingtonu i Briselu, nego na Prištini, jer su to njeni glavni mentori – ocenjuju naši sagovornici.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana