Marić: Vanredna situacija u 13 opština Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 11. 01. 2017. 09:26:58

U 13 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija, a danas počinje i dopremanje nafte ugroženim opštinama, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Na važnijim magistralnim i regionalnim putevima saobraćaj se odvija otežano, ali bez zastoja.

saobracaj-zima

„U 13 oština proglašsena je vanredna situacija. Aleksinac je ukinuo vanrednu situaciju, ali je proglašena još u Ivanjici i Gadžinom Hanu“, kaže Marić.

On kaže da je od Badnjeg dana, kada je počeo ledeni talas, do danas evakuisano 139 ljudi.

„Danas počinje i preraspodela nafte po opštinama po njihovim zahtevima, što će im omogućiti da se lakše nose sa nevoljama i angažuju mehanizaciju. Za petak je najavljeno blago otopljenje, koje će trajati nekoliko dana, a onda nas čekaju nove nevolje“, kaže Marić.

Najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, naglašava on i dodaje da je tamo bilo najviše intervencija, dopremanja hrane, pomoći bolesnim ljudima.

„U tom kraju pojačali smo mehanizaciju, dopremili motorne sanke, i nadam se da ćemo uspeti veliki broj ljudi da spasemo“, kaže Marić i dodaje da je trenutno na terenu angažovano više od 300 vatrogasaca spasilaca u svim ugroženim opštinama, ali da se kordinira i sa žandarmerijom i vojskom koji se angažuju po potrebi.

Govoreći o smrtnim slučajevima on kaže da tu treba biti oprezan, da su potvrđena dva smrtna slučaja zbog smrzavanja, a za dva se čeka medicinska potvrda.

 

Saobraćaj se odvija otežano, ali bez zastoja

Sneg povremeno umerenog inteziteta pada u većini krajeva Srbije sem na jugoistoku zemlje, gde padavina trenutno nema, a na važnijim magistralnim i regionalnim putevima saobraćaj se odvija otežano, ali bez zastoja.

Putevi u nižim predelima su očišćeni u punoj svojoj širini, ali vozači moraju računati sa snegom kojeg ima mestimično između jedan i tri centimetra, dok u planinskim predelima snega ima na kolovozu i preko pet santimetra, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Veliku opasnost u saobraćaju predstavljaju niske temperature koje se kreću u rasponu od 17 do 8 podeoka ispod nule, jer svaka vlažna deonica predstavlja potencijalu opasnost od poledice ili stvaranje leda.

Ispod novoformiranog snežnog pokrivača na pojedinim deonicama nalazi se led na putu, zato iz AMS S upućuju apel vozačima da voze krajnje oprezno, poštuju sva ograničenja u vožnji i sve saobraćajne propise.

Saobraćaj se usporeno odvija i preko planinskih prevoja na području timočke i negotinske krajine preko Tresibabe, Čestobrodice i Popadije, slično je i na putevima na području Valjeva, kao i u zapadnim krajevima Srbije.

Obustava saobraćaja za teretna vozila preko Iriškog Venca

Usled snežnih nanosa obustavljen je saobraćaja za teretna motorna vozila na državnom putu I B reda broj 21, preko Iriškog Venca, saopštilo je jutros JP „Putevi Srbije“.

To preduzeće apleuje na sve učesnike u saobraćaju da koriste zimske pneumatike i lance, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

 

Stevanović: Nema opuštanja, ovo je tek trećina zime

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović istakao je jutros da je situacija na Pešterskoj visoravni i dalje teška, ali da je teško stanje i u istočnoj, jugoistočnoj, kao i delovima zapadne Srbije.

On je, gostujući na RTS-u, kazao da je problem visina snežnog pokrivača i nemogućnost da se jednovremeno i blagovremeno stigne do svih puteva kategorisanih u grupi 3 i 4 , ili mahalskih i atarskih puteva, za koje je potrebno više vremena.

Upitan da li će se, pošto se predviđa otopljavanje, ukinuti vanredna situacija, on je rekao da lokalni štabovi imaju svoje stručno operativne timove, a na osnovu njihove procene na terenu šef Štaba, predsednik opštine doneće adekvatnu odluku.

„Ne očekujem da će se jednovremeno vanredne situacije ukidati, već sukcesivno“, podvukao je Stevanović.

On je ukazao da su Sektor za vanredne situacije i svi ostali potencijali MUP-a bili angažovani danonoćno na poslovima pružanja pomoći.

„Do ovog trenutka više od 250 vatrogasaca bilo je angažovano na konkretnim akcijama spašavanja i evakuisanja. Samo do sada je evakuisano više od 130 pojedinaca, gde se iskazala potreba, te je iz smetova izvučeno vsise od 73 vozila. Samo tokom noći imali smo četiri intervencije koje su bile u domenu pruženja pomoći i asistencije medicinskim službama“, objasnio je Stevanović.

Kazao je da je ove godine primećen značajan pomak u pripremljenosti lokalnih vlasti u odnosu na prethodne godine.

„Radi se o intetrisanom sistemu u kojem sve snage moraju dati sav svoj potencijal kako bi odgovor na elementarnu nepogodu bio adekvatan“, poručio je on.

Kada je reč o vraćanju u školske klupe, on je objasnio da o tome odluku donosi gradonačelnik ili predsednik opštine, na osnovu procene stručno operativnih timova o opasnosti, sagledavanju stanja na teritoriji, stepena snabdevenosti, prohodnosti puteva do škola, demografske situacije i nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvom.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja i poplava usled topljenja snega Stevanović je ukazao da Sektor za vanredne situacije deluje u skladu sa procenama nadležnih instituacija.

„Opuštanja ne može biti. Ovo je tek trećina zime. Očekujemo tako brzo topljenje snega“ zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana