Ambasada SAD:Nemamo informacije o angažovanju Rajsove Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 28. 11. 2017. 17:46:45

Američka ambasada u Beogradu nema informaciju o tome da se razmatra angažovanje bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs kao specijalnog izaslanika za Balkan, kažu za Tanjug u toj ambasadi.

americka-zastava

 

Na pitanje Tanjuga koliko su osnovani napisi u medijima o angažovanju Rajsove u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan i šta bi tačno bila njena misija, u ambasadi kažu:

„Ambasada nema informacije o tome da se razmatra angažovanje Rajs za takvu poziciju.“

Istovremeno, povodom najava nevladinog sektora, poput Atlantskog saveta, o nameri da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine i snažnije angažuju na Zapadnom Balkanu uopšte, u Ambasadi ističu da su u Americi mnoge institucije svakodnevno uključene u javnu debatu o američkoj spoljnoj politici, ali da one nemaju formalnu ulogu u oblikovanju politike vlade prema Srbiji ili nekoj drugoj zemlji.

„Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD uključene su svaki dan u javnu debatu o spoljnoj politici. Takve diskusije su važan deo demokratskog procesa“, navode u američkoj ambasadi u odgovoru na pitanje Tanjuga.

Kako ističu, te diskusije i debate pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje razumeju važna pitanja sa kojima se suočavaju SAD i svet.

„Ipak, te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju politike američke Vlade prema Srbiji ili prema nekoj drugoj zemlji“, zaključuju američkom diplomatskom predstavništvu u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson smatra da bi SAD trebalo da se angažuju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je potrebnija aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu.

„Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu deo tog procesa. Očigledno, pre svega, dve strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka“, rekao je Vilson.

Atlkantski savet, nevladina organizacija iz SAD, objavila je danas izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za „istorijsko pomirenje“ sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana