Čišćenje divlje pijace na Novom Beogradu u ponedeljak Studio B

BeogradBeograd Pocetna 05. 10. 2017. 11:13:58

Grad Beograd organizovaće akciju čišćenja prostora preko puta Otvorenog tržnog centra na Novom Beogradu u ponedeljak, 9. oktobra, najavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

vesic-stb

– Još pre pet meseci smo taj prostor, koji je predviđen za izgradnju nove autobuske stranice, ogradili, ali su tamo počela da dolaze lica koja prodaju stare stvari i za sosbom ostavljaju ogroman nered. Do sada smo sedam puta čistili taj deo i odneli 2.000 kubnih metara smeća. To će biti akcija u kojoj će učestvovati Komunalna policija, MUP, Centar za socijalni rad i gradske inspekcije, te će nakon čišćenja taj prostor biti zatvoren i na njemu će dežurati policijska patrola – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, nadležnost u ovoj oblasti je na opštinskoj inspekciji, koja gotovo da tamo nije ni odlazila. On je najavio da će na proleće naredne godine početi izgradnja autobuske stanice na tom prostoru.

On je ponovio da postupak za dobijanje građevinske dozvole, pod uslovom da je dokumentacija potpuna, traje 28 dana.

– Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda prihodovala je ove godine do početka oktobra 9,2 milijarde od planiranih 9,7 milijardi dinara do kraja godine. Ove godine naplatili smo naknadu za gradsko građevinsko zemljište za 920.000 kvadratnih metara, što znači da se u Beogradu gradi 27 odsto više kvadrata nego prošle godine. Ako se uzme u obzir da ćemo do kraja godine izdati dozvole za ukupno milion kvadratnih metara, možete da se uverite da se u odnosu na prethodnu gradsku vlast Beograd pokrenuo. Sve što se gradi zapošljava građevinsku industriju i kreira nova radna mesta. Prvi put posle deset godina pala je nezaposlenost ispod 100.000. Ona trenutno iznosi 92.000, što je takođe mnogo, ali činjenica je da je nezaposlenost manja jer se u Beogradu radi i gradi – istakao je Vesić.

Kada je reč o infrastrukturnim radovima u gradu, Vesić je rekao da postoje rokovi u kojima će radovi biti završeni.

– Slavija će biti završena 16. novembra, Bulevar oslobođenja 22. oktobra, Ruzveltova 6. novembra, a početkom decembra Brankov most će funkcionisati u punom kapacitetu. Radove nastavljamo i sledeće godine, i to Ulicu kneza Miloša, Trg republike, ceo potez od Kraljice Marije do Kalamegdana, četiri garaže, tunel između Save i Dunava, tunel ispod Topčiderskog brda, jer grad mora da se sredi. Slični radovi nisu rađeni decenijama unazad – naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je posebno istakao i da turizam predstavlja veliku šansu Beograda te da je broj turista iz dalekih zemalja porastao za 65 odsto.

– To je dobro jer imamo dobrog avio-prevoznika koji je postao najveći avio-prevoznik u ovom delu Evrope. Strani turista u Beogradu potroši 300 evra dnevno, računajući sve troškove, i kada se to pomnoži sa brojem gostiju, dobija se veliki prihod. Turizam nam je jako važan i zato ćemo u narednim goidnama učiniti sve da ovu privrednu delatnost razvijamo i u budućnosti – naveo je Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana