Akcija besplatnih pregleda za prevenciju moždanog udara Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 06. 2017. 16:08:15

Povodom Dana borbe protiv moždanog udara, danas je besplatno pregledano oko 100 građana u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije.

lekar25092014.jpg

 

Akciju su organizovali opština Savski venac i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, u periodu od sedam do 14 sati, a lekarski pregledi su obuhvatili merenje šećera u krvi, kontrolu krvnog pritiska, pregled neurologa i ultrazvuk krvnih sudova vrata.

„Nacionalni Dan borbe protiv moždanog udara, Zavod i opština Savski venac uspešno su obeležili danas besplatnim pregledima naših sugrađana. U Srbiji je moždani udar prvi uzrok skraćenja životnog veka u ženskom, a drugi u muškom delu stanovništva“, rekao je načelnik specijalističkih službi u Zavodu Ljubomir Ignjatović.

Prema njegovim rečima, moždani udar je treći u svetu vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta, saopštio je Medija centar Železnica Srbije.

Kako bi se sprečili rizici poput visokog krvnog pritiska, pušenja, bolesti krvnih sudova, stresa i drugih hroničnih bolesti, koji mogu izazvati moždani udar, savetuju se preventivni pregledi.

Stručnjaci, takođe, savetuju zdrav način ishrane, redovnu kontrolu krvnog pritiska, smanjenje telesne težine i fizičku aktivnost.

„Opština Savski venac vodi brigu o zdravlju svojih sugrađana. Moždani udar je ozbiljna bolest i samo preventivnim pregledima on se može sprečiti“, rekao je predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Brkić zahvalivši lekarima Zavoda na uspešno organizovanoj akciji.

Ovo je još jedna u nizu akcija besplatnih pregleda koje će, u okviru nacionalnih i međunarodnih kampanja, ove godine organizovati Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije.

One Response to “Akcija besplatnih pregleda za prevenciju moždanog udara”

  1. Borica Maksimovic kaže:

    Postovani,

    da li imate informaciju kada ce biti besplatni pregled koje organizuje Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Zeleznice Srbije, mozdanog udara u avgustu 2017.
    Unapred hvala

    Borica Maksimovic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana