Akcija Besmrtni puk povodom Dana pobede nad fašizmom Beta

Objavljeno: 09.05.2016. 18:05 Izmenjeno: 09.05.2016. 19:47

Manifestacija „Besmrtni puk“ u znak sećanja i počasti svima koji su poginuli u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, prvi put je održana danas u Beogradu, povodom Dana pobede nad fašizmom.

Učesnici manifestacije nosili su fotografije rodjaka koji su učestvovali u toj borbi, i oko 12.00 časova krenuli su u šetnju od Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu do Trga Nikole Pašića, a potom do zgrade Ruskog doma, gde je šetnja završena.

Gradjani, medju kojima su bili i srpski i ruski veterani, nosili su i ruske i srpske zastave, a neki od njih majice sa likom ruskog predsednika Vladimir Putina.

Povorka u kojoj su bili i pripadnici srpskog moto kluba „Noćni vukovi“ kretala se uz zvuke ruskih pesma.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin zahvalio je svima koji su učestvovali u akciji istakvši „da bez sećanja na našu slavnu istoriju nikada nećemo imati bolju budućnost“.

„Akcija ima antifašistički i patriotski karakter kako bi svako od nas, ali i svi zajedno na Dan pobede protiv fašizma mogli da se setimo naših slavnih predaka i rodjaka“, rekao je Čepurin obraćajući se okupljenima ispred zgrade Ruskog doma.

On je istakao i da manifestacija nema politički karakter izrazivši zadovljstvo što su medju okupljenima i srpski političari (Aleksandar Vulin, Boško Obradović, Bratislav Gašić…) kao i „prijatelji iz bivših sovjetskih republika iz Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana“.

Čepurin je naveo i da je manifestacija „Besmrtni puk“ počela 2012. u Tomsku u Sibiru, sa svega nekoliko stotina učesnika, a da je prošle godine Crvenim trgom u Moskvi prošetalo 100.000 ljudi medju kojima je bio i ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ove godine Besmrtni puk prolazi u više zemalja i gradova, i Moskvom, i Beogradom, i Vašingtonom i Parizom“, rekao je on istakvši da to predstavlja „veliko sećanje na poginule za slobodu i otadžbinu“.

Saobraćaj je bio otežan u ulicama kojima su prolazili učesnici manifestacije, ali su ispred kolone bili pripadnici srpske saobraćajne policije kako bi se akcija odvijala bez većih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana