Ajnštajnovo pismo devojci danas na aukciji u Jerusalimu Tanjug

SvetSvet Pocetna 06. 03. 2018. 17:56:35

Pismo koje je nobelovac Albert Ajnštajn rukom napisao mladoj ženi koja ga je, očigledno, zainteresovala tokom boravka u Italiji 1921. godine, danas će biti ponuđeno na aukciji u Jerusalimu.

This undated photo provided by Winner's Auctions and Exhibitions shows a letter by Albert Einstein to a young chemistry student named Elisabetta Piccini he wrote on his visit to Florence in October 1921, that will be auctioned in Jerusalem March 6, 2018. The letter reads, " To the scientific researcher, at whose feet I lay and sat for two full days, as a friendly souvenir." The phrase "to lie at somebody's feet" is an expression of affection in German. (Winner's Auctions and Exhibitions via AP)

 foto Winner’s Auctions and Exhibitions via AP

Na aukciji će biti predstavljeno i pismo koje je Ajnštajn 1928. godine napisao kolegi Hermanu Mincu, a u kojem je izložio ideje za svoju „treću fazu teorije relativiteta“ i fotografija na kojoj Ajnštajn puši lulu, prenosi AP, pozivajući se na kuću „Viner“ koja organizuje aukciju.

Oktobra 1921, Ajnštajn je putovao u Firencu, u posetu svojoj sestri, kada je saznao da mlada studentkinja hemije po imenu Elizabeta Pičini živi u stanu iznad.

Tada 42-godišnji Ajnštajn zainteresovao se da upozna 22-godišnju ženu, inače ćerku čuvenog hemičara, ali je ona bila suviše stidljiva i odbila ga je.

Napuštajući Firencu, Ajnštajn je ostavio potpisano pismo na nemačkom jeziku, sledeće sadržine: „Naučnici, pred čijim sam nogama ležao i sedeo puna dva dana, za prijateljsku uspomenu“.

U nemačkom jeziku, inače, fraza „ležati pred nečijim nogama“ izraz je za pokazivanje ljubavi.

U oktobru prošle godine, kuća „Viner“ prodala je još jedno Ajnštajnovo pismo s njegovim razmišljanjima o sreći za 1,3 miliona dolara.

„Ajnštajnove predmete prodajemo već dugo, i to sa velikim uspehom. Ljudi širom sveta zainteresovani su za Ajnštajna, ne samo za njegovu matematičku i fizičku stranu, već i za njegov lični život“, rekao je Gal Viner, direktor aukcijske kuće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana