Vučić: Vrata nade su mi se šire otvorila

PolitikaPolitika Pocetna 21. 09. 2017. 18:29:53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Njujorku, nakon susreta sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, da su mu se „vrata nade“ šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da podrži snažnije brži put naše zemlje u EU.

oun-vucic-ap-photo

 

Dogovoreno je i da premijer Belgije uskoro poseti Srbiju, rekao je Vučić, izrazivški očekivanje da će i premijer Luksemburga doći u našu zemlju, čime bi srbija zadobila veliku i široku podršku zapadnog dela Evrope, uz stalnu podršku zemalja poput Portgala i Španije.

„Posle onoga što je juče rekao francuski predsednik Emanuel Makron ovo je dobra stvar“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da je veoma zadovoljan susretom i time što se Mišel posebno interesovao za put Srbije u EU.

Ističući da je reč o susretu na viskom nivou posle mnogo godina, Vučić kaže da je bio iznenađen i zahtevom za bilateralu, ali i sadržajem razgovora.

Vučić:Jača uloga UN znači i manje bahatosti i arogancije

Predsednik Srbije Aleksandar Vuči rekao je danas da Srbija podržava reformu UN i da će pružiti pomoć koliko može da svetska organizacija ima još veću ulogu, jer bi tako, ocenio je, u svetu bilo manje bahatosti i arogancije.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je razgovarao sa predsedavajućim 72.Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, koji odlično razume sve probleme i smatra da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno.

„Podržavamo njegov plan ambicioznih reformi, koji želi da sprovede zajedno sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. To neće biti lako da se postigne, kao ni sveobuhvatni plan o migracijama i razvoju, a postoje i različite ideje oko Saveta za ljudska prava“; konstatovao je on.

Prersdnik Srbije je podvukao da je za nas važno da UN postaju sve važnije mesto na kojem se odlučuje, „pored kojeg se ne prolazi kao što je bio slučaj ranije“.

„Više nemamo unipolaran svet kao što smo imali ranije. Po tome može da se vidi da su UN postale značajnija arena nego pre. Mi kao predstavnici malih zemalja, a Lajčak dolazi iz Slovačke, smo zadovoljni jer ovo je jedino mesto gde možemo da budemo ravnopravni i jednaki, gde imamo istih 15 minuta kao i američki predsednik Donald Tramp. To što on govori 45 minuta, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 25 minuta, možemo i mi, ako prekoračimo vreme“, istakao je on.

Vučić je naglasio da su u UN ista prava svih zemalja, i da je to jedna od retkih organizacija u svetu u kojima je to slučaj.

„Srbija će pomoći koliko može da UN imaju još veću ulogu. Biće manje bahatosti i arogancija u svetu ako to bude tako“, zaključio je on.

Vučić i Mišel o saradnji,regionu,evropskim integracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, koji je izrazio veliko interesovanje za Srbiju, za stavove srpskih zvaničnika i evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Vučić i Mišel su razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Predsednik Srbije je upoznao Mišela sa rezultatima ekonomskih reformi i planovima za dalji razvoj srpske ekonomije.

On je naglasio da je Srbija mnogo uradila na izmeni poslovne klime i da bi za obe zemlje bilo značajno ukoliko bi bio povećan interes belgijskih investitora za ulaganje u Srbiji, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede i infrastrukturnih projekata.

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi dobri i zahvalio na aktivnoj podršci Belgije evropskom putu Srbije.

On je naglasio i da je Srbija snažno privržena dijalogu sa Prištinom i dodao da očekuje da prištinska strana konstruktivno pristupi implementaciji Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić obavestio je belgijskog premijera o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Mišel je izrazio veliko interesovanje za Srbiju, kao i za stavove srpskih zvaničnika i evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom.

On je naglasio da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje Belgije i Srbije u cilju jačanja privrede dveju zemalja, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Mišelu na tome što je Belgija prvi put iskazala interesovanje za stavove Srbije, uputivši poziv belgijskom zvaničniku da poseti Srbiju.

Vučić:Ne bih se hvalisao na mestu Pacolija

Ne bih se sa takvom lakoćom kladio na tih 15 do 20 zemalja kako to danas čini Bedžet Pacoli, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku povodom izjave potpredsednika kosovske vlade da Priština ima dovoljno glasova za ulazak u UNESKO.

Vučić je kazao da su srpske vlasti već analizirale sve susrete Pacolija, a na nekoliko smo bili i mi prisutni.

„Mi i Amerikanci se po tome ne slažemo. Oni su priznali nezavisnost Kosova, oni im pomažu u prikupljanju glasova za ulazak u UNESKO. Imamo suprotan stav po tom pitanju, ali su Amerikanci važni partner Srbiji. Bez Amerikanaca nema rešenja o kakvom god rešenju govorili u savremenom svetu“, ukazao je on uoči susreta sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

„Mi ćemo se boriti za svoju zemlju, svoju Srbiju, a da li ćemo uspeti ostaje da se vidi. Ja ne bih sa tako hvalisao da sam na mestu Pacolija. Volim kada ljudi govore “hop“ pre nego što su skočili, a kako će stvarno da bude videćemo“, poručio je Vučić.

On je naglasio da će biti mnogo teško jer „oni imaju kao kosponzore mnoge od najmoćnijih zemalja sveta“.

„Nisu to mišići Albanaca sa Kosova, već Amerikanaca, Engleza i mnogih drugih. Mi ćemo se sa onoliko snage koliko imamo, volje i pravde koliko nosimo u sebi, boriti za svoju zemlju i pokušati da sačuvamo naš narod i naše svetinje na KiM“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je Istakao i da se radi o našim crkvama i manastirima i da je gotovo celokupna kulturna baština na KiM srpska, te da ne mogu da je sačcuvaju oni koji su je unistavali, rušili i palili.

‚“To je naš stav, borićemo se pa ćemo videti kome opanci, a kome obojci. Ne bih se sa takvom lakoćom kladio na tih 15-20 zemalja kako to danas čini Pacoli“, zaključio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana