45. Izložba crteža i skulptura malog formata FLU Studio B

KulturaKultura Pocetna 04. 05. 2016. 12:46:22

Tradicionalna izložba crteža i skulptura studenata FLU u izboru mr Dragane Stanaćev Puača (crtež) i mr Olivere Parlić (skulptura) biće otvorena do 15. maja u galeriji Doma omladine Beograda.

flulikovno

Izložba crteža i plastike malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, tradicionalno se organizuje u Galeriji Doma omladine od 1971. godine.

Pošto se svake godine održava u maju mesecu, izložba u Domu omladine, na neki način, najavljuje završnu Veliku školsku izložbu i Izložbu nagrađenih studenskih radova, koje se, u junu mesecu, održavaju na Fakultetu likovnih umetnosti.

Ove izložbene postavke, jedinstvena su prilika da se javno prikažu radovi mladih stvaraoca (među kojima se nalaze i oni koji po prvi put izlažu), pedagoški rad njihovih profesora i nastavni procesi koji se sprovode na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Zasnovani na crtežu kao idejnom umetničkom konceptu i skulpturi kao umetničkoj materijalizaciji zamišljenog, neki studentski radovi mogu se posmatrati kao  minijature/male forme koje imaju  moć i značaj  “novih“ umetničkih svetova i značenja u nagoveštajima prizora koje donose . Pojedini radovi studenata pokazuju da se crtež, tokom 45 godina (koliko se održava ova izložba) razvio i razgranao u svim pravcima.

“Zadržavajući svoju misaonu i likovnu jezgrovitost, crtež “raste“ razvijajući se iz forme, koja je na časovima profesora Dragana Lubarde uvek dovođena u pitanje.

Lubardina poduka mladim umetnicima da crtež treba da stvaraju po organskoj meri sopstvenog tela, kao i njegova “odbrana“ crtanja u svim formatima (jer su različita i tela i unutrašnji prostori), polazišta su i današnjim profesorima” navodi istoričar umetnosti Olivera Erić u katalogu za ovu smotru i zaključuje:” Izložba studentskih radova u Galeriji Doma omladine u Beogradu, predstavlja javnosti raznolike načine umetničkog stvaranja što se neguju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pružajući mogućnost budućim umetnicima da iskažu svoj kreativni potencijal kroz izabrani format.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 5°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana