U „Pojasu i putu“ nulta tolerancija za korupciju Tanjug

Objavljeno: 26.04.2019. 12:12 Izmenjeno: 26.04.2019. 20:06

Kina želi otvorenu, zelenu i čistu saradnju s „nultom tolerancijom za korupciju“ unutar inicijative „Pojas i put“, poručio predsednik Kine Si Đinping na otvaranju foruma posvećenog ovoj inicijativi, kome prisustvuje više od 150 država i međunarodnih organizacija, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto Tanjug

Si je poručio da inicijativa nije „ekskluzivan klub“ i da promoviše „zajednički razvoj i prosperitet“, što potvrđuje i činjenica da su je pozdravile zemlje od Azije preko Afrike do Bliskog istoka i Evrope kao inicijativu za jačanje trgovine, izgradnju puteva, luka i drugih infrastrukturnih projekata.

Si rekao i da Peking želi da proširi opseg inicijative, time što pojačava saradnju u oblastima zdravstva, vodnih zaliha, poljoprivrede i tehnologije, a obećao je i stipendije za studente zemalja koje pripadaju inicijativi „Pojas i put“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na ceremoniji otvaranja da je ideja predsednika Kine Sija Đinpinga za povezivanje ove inicijative s drugim međunarodnim intergracijama u potpunosti u skladu sa planovima Evroazijske ekonomske unije, koja planira da liberalizuje ekonomske veze i s drugim partnerima.

„Već smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, kao i privremeni sporazum s Iranom koji vodi uspostavljanju slobodne trgovinske zone. Slični dokumenti sa Singapurom i Srbijom u završnoj su fazi izrade“, navodi Putin.

 

Si: Kina neće devalvirati juan

Kineska vlada neće devalvirati juan na štetu drugih država, izjavio je danas u Pekingu predsednik Kine Si Ðinping.

„Kina se neće koristiti praksom devalvacije juana kako bi svoje susede dovela u loš položaj“, rekao je Si na ceremoniji otvaranja foruma posvećenog inicijativi „Pojas i put“.

Prema njegovim rečima, Kina će nastaviti da optimalizuje mehanizam koji će određivati kurs juana, kako bi tržište imalo odlučujuću ulogu u raspodeli resursa, prenosi TAS S.

 

Putinu dodeljen počasni doktorat u Kini

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dodeljen je počasni doktorat Univerziteta Cinghua u Pekingu, javlja TAS S.

Putin je poručio da želi da do 2020. godine poveća broj učesnika u obrazovnoj razmeni između Kine i Rusije na 100.000.

Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine na polju obrazovanja značajno je porasla u poslednje vreme.

„Studenti iz Kine studiraju u 85 gradova u Rusiji, najviše u visokoobrazovnim ustanovama u Sankt Peterburgu, Vladivostoku i Moskvi“, rekao je Putin, prenosi TAS S.

Istakao je da Rusija obraća pažnju na istraživanja u Kini, njeno bogato istorijsko i kulturno nasleđe, kao i moderna dosignuća na poljima nauke, tehnologije i drugih inovacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana