Nagrade za Najplemenitiji podvig dodeljene u Starom dvoru Novosti

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 02. 2019. 13:55:50

Večernje novosti nagrađuju najhrabrije i najodvažnije već 56. godina. Četiri zlatne i jedanaest srebrnih plaketa dobili su najbolji među humanim i nesebičnim ljudima koji su obeležili 2018. godinu.

novosti

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobije policajac Miloš Milošević (31) iz Aleksinca, na službi u Nišu. On se, 17. juna prošle godine, goloruk, bacio na pomahnitalog napadača koji je ispred kafića “Manila” u Nišu iz “kalašnjikova” pucao na radnike obezbeđenja i prolaznike ranivši petoro ljudi. Ni brojne zadobijene povrede, od kojih se još oporavlja, nisu Miloša sprečile da obuzda napadača. Za žiri, njegovo delo je primer čoveštva i hrabrosti.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dobili su Damir Komlenić, Đorđe Čičulić, Stojan Mišković i Sava Zorić iz Kikinde i Jovan Mijatović iz Banatskog Despotovca. Oni su se, ne čekavši ni časa, organizovali preko društvenih mreža i medija i donirali kožu za radnike NIS teško povređene u požaru na naftnoj bušotini “Bramalj 3” u Bradarcu kod Požarevca. Njihova želja da pomognu bila je veća od svih predstojećih bolova i dugotrajnog oporavka koji su ih čekali posle doniranja kože.

Mladom Ognjenu Damljanoviću (18), iz Užica, uručena je Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig. Ovaj hrabri “mladić od vrlina”, krajem marta prošle godine spasao je iz hladne, nabujale Đetinje četvorogodišnjeg Lazara koga je voda nemilosrdno nosila.

Nije zaboravljen ni Milorad Jovanović (60), iz Belegiša. Iako invalid, sa samo jednom rukom, on je dao život u želji da iz Dunava spase svoju unuku Aleksandru (12). U nameri je uspeo, ali je on nastradao. Porodica Milorada Jovanovića, za njegov podvig, primiće Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig koja se dodeljuje posthumno.

Na svečanosti, pojedincima i udruženjima dodeljeno i 11 specijalnih srebrnih plaketa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana