Gradski Servis 12. 09. 2018. 13:36:52

Bulevar vojvode Mišića, kod Sajma – gledalac kaže da čovek „kampuje“ na ulici, a oko njega je gomila smeća. Ko pomaže da beskućnici budu sklonjeni sa ulice? (Dragan)   Beokom je prosledio prijavu Gradskom centru za socijalni rad i dobio sledeći odgovor: Povodom dopisa koji ste nam uputili, obaveštvamo Vas da smo obavestili nadležno odeljenje […]

Bulevar vojvode Mišića, kod Sajma – gledalac kaže da čovek „kampuje“ na ulici, a oko njega je gomila smeća. Ko pomaže da beskućnici budu sklonjeni sa ulice? (Dragan)

 

Beokom je prosledio prijavu Gradskom centru za socijalni rad i dobio sledeći odgovor:

Povodom dopisa koji ste nam uputili, obaveštvamo Vas da smo obavestili nadležno odeljenje Savski venac i da su stručni radnici odmah izašli na teren i obavestili direktora GCSR da na navedenoj lokaciji nisu zatekli nikoga ko kampuje, niti smeće.

Na Vaše pitanje vezano za zbrinjavanje beskućnika obaveštavamo Vas o postupanju Centra za socijalni rad kada dobije takvu prijavu:

Po dobijanju prijave Centar za socijalni rad koji je nadležan za postupanje je u obavezi da sprovede postupak na taj način što će se izvršiti terenska provera, proceniti zatečeno stanje i na osnovu procene preduzimati dalje mere.

Procenjuje se identitet osobe, porodični i socijalni status i pribavljaju se sve informacije koje su od značaja za dalje postupanje i donošenje mera zaštite. Ukoliko se na licu mesta proceni da je licu neophodna zdravstvena zaštita, prvo se zdravstveno zbrinjava.

Ukoliko se proceni da lice nema drugi smeštaj, može se zbrinuti u Prihvatilište za odrasla i stara lica, ako osoba koja je beskućnik to prihvati. Dalja zaštita podrazumeva eventualno zbrinjavanje u dom, ostvarivanje prava iz oblasti materijalne podrške ukoliko lice ispunjava zakonom propisane uslove, pomoć u regulisanju ličnih isprava…

Uloga stručnih radnika Centra za socijalni rad kao Organa starateljstva je da proceni da li je lice sposobno da štiti svoja prava i interese. Ukoliko jeste, organ starateljstva nema prava da ga natera da koristi bilo kakva prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite. Ukoliko se proceni da nije sposobno da štiti svoja prava i interese, dalje se postupa u skladu sa zakonom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana