Gradski Servis 12. 09. 2018. 13:36:08

Gledateljka se žali na narušavanje komunalnog reda i čistoću, tj. na prljanje javnih površina i staza u Bloku 45 zbog kretanja konjskih zaprega po bloku i pešačkim stazama i zbog sakupljanja sekundarnih sirovina. (Miomira)   Navedeni problem je prijavljen opštinskoj komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji. Iz Komunalne policije dobili smo sledeći odgovor: Dana 11.09.2018. godine […]

Gledateljka se žali na narušavanje komunalnog reda i čistoću, tj. na prljanje javnih površina i staza u Bloku 45 zbog kretanja konjskih zaprega po bloku i pešačkim stazama i zbog sakupljanja sekundarnih sirovina. (Miomira)

 

Navedeni problem je prijavljen opštinskoj komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji. Iz Komunalne policije dobili smo sledeći odgovor:

Dana 11.09.2018. godine Sekretarijatu za poslove komunalne policije dostavljen je, putem elektronske pošte, Vaš dopis u kojem se gledalac „Studija B“ žali na prljanje javnih površina i narušavanje komunalnog reda usled kretanja konjskih zaprega po stazama, pešačkim stazama, kao i zbog sakupljanja sekundarnih sirovina u Bloku 45, opština Novi Beograd.

S tim u vezi, obaveštavamo Vas da Sekretarijat za poslove komunalne policije u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj policiji („Sl.glasnik RS“, br.51/2009) i Odlukom o komunalnoj policiji(„Sl.list grada Beograda“, br.6/2010 i 23/2013) u cilju zaštite komunalnog reda, preduzima sve mere na koje je ovlašćen. Komunalni policajci Grada, 24 časa svakog radnog rada, subotom, nedeljom i u dane državnih i verskih praznika, postupaju po službenoj dužnosti (samostalnim angažovanjem ali i pružanjem brojnih asistencija komunalnim inspekcijama Grada i Gradskih opština kojima je ovaj vid pomoći potreban) i po prijavama građana na celoj teritoriji grada, i u skladu sa svojim ovlašćenjima povodom zatečenih pojava i lica koja narušavaju komunalni red, preduzimaju mere u smislu novčanog kažnjavanja izdavanjem prekršajnih naloga i podnošenjem zahteva nadležnom sudiji za prekršaje.

U cilju održavanja i zaštite čistoće na javnim površinama članom 34. Odluke o održavanju čistoće, nije dozvoljeno stvarati nečistoću na javnim površinama. Kada komunalni policajac zatekne lice u kršenju navedene Odluke, može na licu mesta izdati prekršajni nalog, odnosno podneti zahtev nadležnom prekršajnom sudu za učinjeni prekršaj.

Sekretarijat za poslove komunalne policije ima nadležnosti, odnosno postupa, primenjuje ovlašćenja i vrši kontrolu u trenutku narušavanja komunalnog reda odnosno postupanju suprotnom odluci, a sve u cilju održavanja komunalnog reda na teritoriji grada Beograda.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Radi efikasnijeg i pravovremenog postupanja komunalnih policajaca, prijave za narušavanje komunalnog reda, u trenutku narušavanja, mogu se uputiti Sekretarijatu za poslove komunalne policije grada Beograda telefonskim putem na broj 0800/11 00 11, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika, po kojima će komunalni policajci u skladu sa svojim ovlašćenjima postupiti u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zatečenim stanjem preduzimati mere na koje su ovlašćeni. Navedeni broj telefona je za pozive iz fiksne mreže. Ukoliko se radi o pozivima iz mobilne mreže, prijave se upućuju na telefon 011-309-0007.

Takođe, ovom prilikom Vas obaveštavamo da Sekretarijat za poslove komunalne inspekcije nije ovlašćen da vodi upravni postupak i donosi rešenja za otklanjanje nečistoće sa površina javne namene, te stoga, da bi se navedena površina očistila, potrebno je da se obratite komunalnoj inspekciji opštine kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti, odnosno, kako bi u upravnom postupku, donošenjem rešenja naložili uklanjanje navedene nečistoće.

Ukoliko po oceni inspekcijskog organa postoje pretpostavke da sprovođenje njegovih izvršnih odluka, neće biti moguće bez prisustva komunalnih policajaca, obrazloženim zahtevom će se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne policije, koja će u skladu sa članom 4. Zakona o komunalnoj policiji, pružiti pomoć nadležnim organima grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama koje na osnovu odluke skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana