Rizična poseta Vučića Zagrebu Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 11. 02. 2018. 10:17:21

Da li će se u Vrginmostu ponoviti Srebrenica i pokušaj linča predsednika Srbije? Ustaški ekstremisti spremaju protest protiv Vučića tačno kad dolazi u posetu Srbima i srpskoj deci u tom mestu. Poseta Vučića Hrvatskoj je rizična, smatra ministar Stefanović.

zagreb72005092014.jpg

Ustaški ekstremisti spremaju protest protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vrginmostu, mestu koje je simbol stradanja, ne samo od ustaškog noža u Drugom svetskom ratu, već  i u akciji „Oluja“.

 

Ekstremisti su očigledno dobro organizovani, imaju podršku i pristup podacima, koji bi trebali da budu tajni. To su detalji koji potvrđuju stepen opasnosti kojoj se Vučić izlaže i nameću pitanje spremaju li ekstremisti Vučiću u Vrginmostu reprizu pokušaja linča u Potočarima.

Srpski ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je poseta visokorizična i da ga iznenađuju neki postupci hrvatskih kolega zaduženih za bezbednost, koji su nisu uobičajeni.

„Pogledajte kako je Srbija ugošćavala najvažnije ličnosti sveta i regiona, kako su izgledale te posete, da li je država pomagala. Ne može da mi kaže neko da je sve to potpuno spontano. To se apsolutno ne radi, nikada se nije radilo. Kad neko dođe kao gost naše zemlje, ne dozvoljavate mu da mu na svakoj tački gde se sreće sa vašim zvaničnicima vi organizujete demonstracije nekih od ljudi, prema kojima se u Hrvatskoj vode sudski postupci za raspirivanjae rasne, nacionalane, verske netolerancije“, rekao je ministar policije.

Hrvatska je članica Evropske unije, a ne poštuje evropske standarde, za šta je najbolji dokaz položaj Srba u toj zemlji, kaže Milojko Bubalo generalni sekretar udruženja Srba iz Hrvatske.

„Mi koji smo izbegli i prograni najbolje znamo koliko je važna Vučićeva poseta Hrvatskoj. Problemi se gomilaju godinama i niko ih ne rešava i zato jeVučićeva poseta preka potrebna“, kaže Bubalo.

 

Milan Vrga, predsednik opštine Vrginmost, koju će Vučić posetiti u utorak, kaže da je to veliki događaj za njihov kraj i da je ubeđen da neće biti nikakvih problema pošto predsednik Srbije donosi poruku pomirenja.

„Očekujem da otvoreno razgovaramo o tome kako Srbija može konkretno da pomogne Srbima sa Korduna“, rekao je Vrga i podsetio da je u tom kraju pre rata živelo nekoliko hiljada, a sada samo 700 Srba.

U Drugom svetskom ratu ustaše su ubile 1564 Srba, u akciji Oluja 67, od kojih se 33-oje i dalje vode kao nestali. Za te zločine niko nije odgovarao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana